Château Gloria
Dit keer geen eerbetoon aan een eeuwenlange geschiedenis, want Château Gloria komt nog maar net kijken. Het verhaal begint bij Henri Martin, die in 1942 - tijdens de oorlog - zes hectare wijnstokken in de appellatie Saint-Julien kocht. Hij nam de wijngaarden over van Château Beychevelle, een 2e Cru Classé.
Het koopadvies werd ingefluisterd door Jean-Charles Cazes, de vader van Jean Michel Cazes van Château Lynch Bages. Door de jaren heen groeide het wijngaardareaal van Château Gloria tot 50 hectare, opgebouwd uit percelen waarvan de meeste in 1855 werden geclassificeerd als ‘Grand Cru Classé’. Aangezien deze classificatie van wijnhuizen geldt en niet voor wijngaarden, mag Château Gloria deze titel niet voeren. In 1966 werd het château benoemd tot Cru Bourgeois Supérieur, maar Henri Martin bedankte voor de eer en maakte duidelijk dat de 1855-classificatie zijn enige doel was.
In de wijngaarden spant Cabernet Sauvignon de kroon met 65% van de aanplant, gevolgd door 25% Merlot, 5% Petit Verdot en 5% Cabernet Franc. Het terroir bestaat, zoals te verwachten in de Médoc, uit zand, klei en kiezels. Château Gloria produceert ook een tweede wijn van jongere wijnstokken en wordt op de markt gebracht onder de naam Château Peymartin.