Oddero
Podere e Cantine Oddero heeft wijngaarden in veel van de beste cru’s van Barolo. Het wijnhuis, waar inmiddels al de zevende familiegeneratie actief is, maakt Barolo’s in een rijke, imposante, traditionele stijl.
Al rond het einde van de 18e eeuw wordt er wijn gemaakt onder de naam Oddero in het dorp Santa Maria in de gemeente La Morra. Eerst wordt de wijn in vaten verkocht en vanaf 1878 wordt de wijn ook in flessen gebotteld. Het is Giacomo Oddero die in de jaren ’50 de oude boerderij renoveert en aan de slag gaat met de kwaliteit van de wijnen. Ondertussen breidt hij ook het wijngaardbezit en de wijnproductie uit. Tijdens deze periode wordt de reputatie van Oddero opgebouwd. Ook buiten zijn eigen wijnbedrijf betekent Giacomo Oddero veel voor de streek. Hij is betrokken bij de totstandkoming van veel van de regelgeving voor wijnappellaties in de streek, en bovendien ook bij de regelgeving van andere lokale producten als hazelnoten, kazen en groenten.
Vandaag de dag leidt dochter Mariacristiana het bedrijf, samen met kleinkinderen Isabella en Pietro, de zevende generatie. Het wijnhuis telt nu 35 hectare aan wijngaarden, waarvan ongeveer de helft aangeplant is met Nebbiolo.
Hoewel Oddero is gevestigd in La Morra, heeft het wijnhuis wijngaarden in verschillende gemeentes: Monforte d’Alba, Castiglione Falletto, Serralunga d’Alba en de thuisbasis La Morra. Oddero heeft wijngaarden in een indrukwekkend aantal prestigieuze cru’s, zoals Bussia, Vignarionda, Brunate, Villero en Rocche di Castiglione.