Oisly et Thésée

Oisly et Thesée heeft altijd een voortrekkersrol gespeeld in het wijnbouwgebied Touraine, rondom de stad Tours. In de jaren zestig was het de eerste coöperatie die roestvrij staal in de kelder liet installeren, om betere en frissere wijnen te kunnen maken, en die voorsprong is altijd behouden. De wijngaarden van de 60 leden die de coöperatie telt, zijn zonder uitzondering gelegen in het gebied ten oosten van stad Tours, rondom de stadjes Oisly en Thesée.
Er wordt vooral gewerkt met de druivenrassen Sauvignon Blanc en Gamay, met Cot (Malbec), Pineau (Chenin Blanc) en Pinot Noir als secundaire soorten.
Goede wijn wordt geboren in de wijngaard. Daarom worden de leden van de Confrérie ook aangespoord te kiezen voor kwaliteit boven kwantiteit, onder meer door de modernste opvattingen van wijngaardbeheer toe te passen. Daar hoort bijvoorbeeld bij: bladpluk, groene oogst, uitbannen van kunstmest (er zijn inmiddels zes vignerons die volledig biologisch zijn) en langer wachten met oogsten. Door de druiven langer de tijd te geven krijg je fruit dat niet alleen het juiste suikergehalte heeft, maar ook fysiologisch rijp is. Dat levert wijnen op die aromatischer en frisser zijn, met een veel beter evenwicht tussen zuren en aroma's, en een veel langere levensduur. Oisly et Thesée blinkt uit in de productie van Sauvignon Blanc, die in een veelheid van cuvées wordt aangeboden.