Druivenras | Nebbiolo |
---|---|
Over het wijnhuis | Aldo Conterno was één van de twee zoons van ‘Barolokoning’ Giacomo Conterno. Aldo en broer Giovanni zijn allebei in de voetsporen van hun vader getreden, al volgden ze ieder hun eigen weg. Waar Giovanni de meer traditionele ideeën van zijn vader volgde, had Aldo andere ideeën over hoe ultieme Barolo zou moeten smaken, onder meer door zijn tijd in Californië. Al was Aldo zeker geen modernist pur sang. Het wijnhuis heeft drie wijngaarden in de cru Bussia, alle drie op kalkbodems: de wijngaarden Colonnello, Cicala en Romirasco. Het huis ziet de Romirasco-wijngaard als de beste. 70% van de Nebbiolo-druiven in de topcuvée Granbussia Riserva zijn afkomstig van deze wijngaard. Met Granbussia creëerde Aldo Conterno een iconische Barolo en die creatie leeft tegenwoordig voort in het werk van zijn kinderen Giacomo, Stefano en Franco, die het wijnhuis nu runnen. |
Wijngaard en regio | De druiven komen uit de wijngaard Cicala in de cru Bussia in de comune (gemeente) Monforte d’Alba in Barolo. Vigna Cicala is een steile helling die op het (zuid-/)zuidwesten ligt, en daardoor veel zon krijgt. Het hoogste deel van de heuvel ligt op 400 meter. De bodems zijn rijk in kalksteen en bevatten bijna geen zand. De wijngaarden zijn 40-45 jaar oud en worden soms herplant om de kwaliteit te waarborgen. |
Vinificatie | De druiven vergisten in RVS tanks gedurende 30 dagen, met schilcontact. De wijn rijpt daarna 29 maanden in houten vaten van Slavonisch eiken van 25 hectoliter. |
Kleur | Diep granaatrood. |
Geur | Zwart fruit, bloemen, zwarte kersen, tijm en drop. |
Smaak | Geconcentreerd en levendig. Krachtige tannines. Goede balans tussen fruit, zuren en tannines. |
Serveren bij | Lekker bij lamsvlees met paddenstoelen. |
Serveertemperatuur | 15-18 °C |
James Suckling | 96 |
Jancis Robinson | 17,5+/20 |
Vinous | 94 |
Awards | "The 2019 Barolo Cicala is classic Cicala. Bright acids and insistent tannins drive through a core of vibrant red-toned fruit, orange peel, anise, slate, chalk and white pepper. Brilliant and energetic, with tons of focus the Cicala is striking in 2019. I admire its chiseled, nervy personality. All the elements are so well balanced." - Vinous "Lots of burnt orange peel, nutmeg, hazelnut and ripe/dried strawberry aromas follow through to a medium to full body, with firm and linear tannins and a fresh and vivid finish. Energetic and fine. Better after 2027." - James Suckling "Monforte d’Alba. Mid ruby. Very sweet, seductive fruit on the nose leads into quite a marked tannic palate, despite the apparently featherlight body which belies the alcohol level! Dry char on the end but no heat. This should make great old bones but isn’t ready yet." - Jancis Robinson "Mulled plum, leather, sweet tobacco, camphor, tar and oak spice aromas and flavors show fine depth and intensity in this red, which boasts a broad, dense structure, with tannins that dominate the finish for now. Shows fine balance, length and complexity, but needs time. Best from 2025 through 2045." - 95 punten, Wine Spectator over de 2018-vintage "The Poderi Aldo Conterno 2016 Barolo Bussia Cicala offers a ripe fruit profile with layers of menthol and medicinal herb. The finish is beautiful, long and chalky, and you don't get as much alcohol in the Cicala (compared to Romirasco). The fruit is dried and streamlined, and this wine does show good promise for aging. The tannins are beautiful, coating your teeth and palate with no bitter edge." - 96 punten, Robert Parker's Wine Advocate over de 2017-vintage |
Wijnsoort | Rode wijn |
Wijnhuis | Aldo Conterno |
Land | Italië |
Regio | Piemonte |
Appellatie | Barolo |
Jaartal | 2019 |
Alcoholpercentage | 14 |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Vegan friendly | Nee |
Inhoud | 75 cl |
Verpakt per | 6 |
Verpakking | Doos |
Schroefdop | Nee |
Brutogewicht fles | 1,35 |