Bussia

  • Barolo DOCG
  • Comune: Monforte d'Alba (98,5%) en Barolo (1,5%)
  • Oppervlakte (ha) (aangeplante deel): 289,89 ha (64%)
  • Ligging: zeer divers
  • Hoogte: 210-460 m
  • Bodems: Sant'Agata-mergel, Diano-zandsteen
 

Bussia Sottana

Bussia Soprana

Bussia Fantini

Bussia: één van de beroemdste Barolo-cru's

Bussia was, samen met Rocche di Castiglione, de eerste cru die in 1961 officieel op een Barolo-etiket verscheen. Heel veel producenten maken wijn in Bussia en een aantal van de meest beroemde Barolo’s komen uit Bussia. Het is een cru die daarom zeer tot de verbeelding van wijnliefhebbers spreekt.

Bussia

Zeer grote cru met diverse sub-gebieden

Historisch gezien kent het gebied Bussia een aantal beroemde sub-gebieden. Toen de MGA’s in 2010 officieel werden ingedeeld werd besloten om één grote Bussia-cru af te bakenen. Overigens zijn een aantal van de beroemde sub-gebieden wel officieel vastgelegd als vigne.

Omdat de cru Bussia bijna 300 ha omvat (vrijwel geheel in de comune Monforte d’Alba gelegen met slechts een klein gedeelte in de comune Barolo), worden in Bussia uiteenlopende wijnen gemaakt. Hieronder beschrijven we een aantal van de kleinere sub-gebieden.

Bussia Soprana

De wijngaarden in het sub-gebied Bussia Soprana hebben een grote reputatie. Binnen het sub-gebied kennen bepaalde wijngaarden zelfs hun eigen decennia-lange faam. Over het algemeen kan gezegd worden dat wijnen uit Bussia Soprana zich niet direct in hun jeugd geven, een zekere strengheid en veel structuur hebben, en tegelijkertijd verfijnder zijn dan hoekigere, krachtigere wijnen uit andere sub-gebieden in Bussia.

Bussia Soprana: Vigna Cicala

Cicala

Vigna Cicala is een steile helling die op het (zuid-/)zuidwesten ligt, en daardoor veel zon krijgt. Het hoogste deel van de heuvel ligt op 400 meter. De bodems zijn rijk in kalksteen en bevatten bijna geen zand. De grond is hier arm, met veel ijzer en calcium. De wijnen uit Cicala hebben een klassieke tanninestructuur. Cicala is volledig in eigendom van Aldo Conterno, die er sinds 1971 wijnen mee maakt.

Bussia Soprana: Vigna Colonnello

Colonello

Vigna Colonnello ligt in een soort amfitheatervorm vol op het zuidwesten, op 360 meter op het hoogste deel. De bodem heeft een Sant’Agata-mergel-samenstelling, op deze specifieke plek met meer zand. De grond bevat daarnaast veel magnesium en mangaan. De wijnen hebben stevige tannines, maar zijn in vergelijking met Cicala eleganter en aromatischer met frissere fruitaroma’s. Colonnello werd voor het eerst in 1974 gevinifieerd door Aldo Conterno. Hoewel drie andere producenten ook een Colonnello uitbrengen, is Colonnello sterk verbonden met Aldo Conterno.

Bussia Soprana: Vigna Romirasco

Romirasco

Vigna Romirasco is 100% eigendom van Aldo Conterno, en werd voor het eerst gevinifieerd in 1983. De wijngaard kan omschreven worden als een combinatie van de terroirs van Cicala en Colonnello. De wijngaard ligt op 405 meter op het hoogste deel en bevat veel kalksteen en klei, en geen zand. De wijnen uit Romirasco hebben altijd een grote lengte. Ze vormen niet voor niets ook de hoofdmoot van Aldo Conterno’s Barolo Riserva Granbussia.

Toen ik klein was vertelde mijn oma al over de heuvel van Romirasco, die al in halverwege de 19e eeuw heel beroemd was. Ik kan me nog herinneren hoe ze trots vertelde dat mensen veel geld over hadden voor het kopen van druiven uit deze cru.” - Giacomo Conterno van Aldo Conterno

Aldo Conterno's Barolo Riserva Granbussia

In de allerbeste oogstjaren maakt Aldo Conterno een Barolo Riserva: de Granbussia. De wijn is een samenstelling van de beste druiven uit de wijngaarden Cicala, Colonnello en Romirasco. Het overgrote deel van de druiven komt uit de wijngaard Romirasco. De wijn wordt pas 9 jaar na oogst op de markt gebracht.

Bussia Sottana en Bussia Munie: de wijngaarden van Fenocchio

Giacomo Fenocchio bezit wijngaarden in de subgebieden Bussia Sottana en Bussia Munie. De wijngaarden van Bussia Sottana en Bussia Munie liggen tussen 280 en 340 meter, grotendeels richting het zuidwesten. De wijngaarden liggen iets lager in hoogte dan de wijngaarden in Soprana, maar zijn kwalitatief zeer goed door hun uitstekende ligging, grotendeels op het zuidwesten. De bodems zijn rijk in klei en kalk met veel ijzer. Giacomo Fenocchio's Barolo Bussia is gemaakt in de typische Fenocchio-stijl: klassiek gemaakt met een zeer lange inweking van 40 dagen en een rijping in grote ‘botti’ (vaten). De wijn heeft de nodige structuur en een groot ouderingspotentieel.

Giacomo Fenocchio's Barolo Bussia Riserva 90 Dì

In uitzonderlijke oogstjaren maakt Claudio Fenocchio van Giacomo Fenocchio zijn Barolo Bussia Riserva 90 Dì waarbij hij de schillen buitengewoon lang laat inweken: 90(!) dagen. Doordat hij dat met de nodige kunde doet weet hij wel een enorme diepte en tanninestructuur hiermee aan de wijn te geven, zonder dat de tannines onnodig hard of stroef worden. Het is één van de meest eigenzinnige wijnen in Barolo.

Bussia Maniscotto: de bron voor de Bussia van Silvano Bolmida

Iets meer naar het zuiden toe ligt het kleine subgebied Bussia Maniscotto. De wijngaarden liggen hier vrij hoog, tussen de 420 en 450 meter en zijn gericht op het zuid-zuidwesten. Silvano Bolmida gebruikt de druiven uit deze percelen voor zijn Barolo Bussia.

De Vigna dei Fantini van Silvano Bolmida: het hoogste punt van Bussia

Bussia Fantini is één van de hoogste punten van Bussia. Silvano Bolmida bezit de allerhoogste percelen, de Vigna dei Fantini, op 450 meter hoogte. Het is hier ietsje koeler en er wordt dan ook net iets later geoogst dan in de noordelijkere delen van Bussia. De percelen liggen in de nabijheid van bossen. Opvallend is dat hier vooral veel Diano-zandsteen in de bodems zit, in tegenstelling tot het overgrote deel van Bussia waar de bodems vooral veel zanderig Sant'Agata-mergel bevatten. Dit geeft de wijnen meer body, structuur en stevige tannine.

Wijnen uit de cru Bussia

Bussia

(bronvermelding)