Druivenras | Nebbiolo |
---|---|
Over het wijnhuis | Azelia is één van de toonaangevende wijnproducenten in de gemeente Castiglione Falletto in Barolo. In 2020 vierde het wijnhuis een indrukwekkend 100-jarig bestaan. Het wijnhuis wordt geleid door Luigi Scavino. Inmiddels is de vijfde generatie, in de vorm van zoon Lorenzo, ook betrokken bij alle aspecten van het wijn maken. |
Wijngaard en regio | De druiven komen uit de cru Margheria in de comune (gemeente) Serralunga d’Alba in Barolo. De wijngaarden liggen op 250-360 meter boven zeeniveau en liggen op het zuiden en zuidwesten. De wijnstokken zijn ongeveer 60 jaar oud. De bodems bestaan uit klei en tufsteen. |
Vinificatie | De druiven vergisten voor 55-60 dagen op een temperatuur van 31 graden Celcius, waarbij de druivenpulp naar beneden wordt geduwd voor een subtiele, zachte smaakextractie. De wijn rijpt vervolgens 30 maanden in grote eikenhouten vaten (een combinatie van Slavonisch, Frans en Oostenrijks hout, in vaten van 25-50 hl). De wijn wordt niet gefilterd of geklaard. |
Kleur | Granaatrood. |
Geur | Intens aromatisch. Zwarte kersen en bessen. Tonen van drop en specerijen. |
Smaak | Gestructuurde Barolo met duidelijke aardse tonen. Subtiele minerale, zilte ondertoon. Diep en gewichtig. |
Serveren bij | Lekker bij geroosterd wild zwijn met een specerijenrub. |
Serveertemperatuur | 15-18 °C |
Robert Parker | 95 |
Wine Spectator | 91 |
James Suckling | 94 |
Wine Enthusiast | 92 |
Vinous | 94 |
Awards | "You can taste the softness and richness of the warm vintage in the 2015 Barolo Margheria. The wine offers dark fruit flavors and lots of rich, plump fruit at the back. This is a softly textured wine that can also be consumed in the near or medium term. This single-vineyard Barolo from Serralunga d'Alba ages in botti grandi for 36 months. The vines are 60 years old, and the soils are rich with limestone clay. Some 6,200 bottles were made." - Robert Parker's Wine Advocate "Attractive sliced strawberries with hints of tar and fragrant, rose-like notes make for a compelling young Barolo. The supple palate has a lithe and succulent core with focused, energetic tannins that carry fresh, sweet cherries. Long, taut finish. Try from 2023." - James Suckling "A whiff of smoked salumi leads off, followed by cherry, spice and tar flavors. Tightly packed, showing major grip on the long finish. The tannins are dense yet civilized, exhibiting harmony. Best from 2024 through 2043." - Wine Spectator "Truffle, brown spice, wild berry and rose aromas take shape in the glass along with a whiff of tar. Firm and refined, the polished palate offers dried black cherry, licorice and tobacco alongside taut, elegant tannins. Drink 2021–2027." - Wine Enthusiast "The 2015 Barolo Margheria shows the textural breadth of Serralunga in its compelling interplay of succulent, layered fruit and bright, soil-driven tones, with mineral inflections that add layers of complexity. Sage, tobacco, cedar, rose petal, menthol, anise and dried flowers fill out the wine's frame effortlessly. All the elements are nicely balanced. In 2015 the Margheria is all class." - Vinous |
Wijnsoort | Rode wijn |
Wijnhuis | Azelia |
Land | Italië |
Regio | Piemonte |
Appellatie | Barolo |
Jaartal | 2015 |
Alcoholpercentage | 14,5 |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Vegan friendly | Nee |
Inhoud | 75 cl |
Verpakt per | 6 |
Verpakking | Doos |
Schroefdop | Nee |
Brutogewicht fles | 1,35 |