Druivenras | Nebbiolo |
---|---|
Over het wijnhuis | Azelia is één van de toonaangevende wijnproducenten in de gemeente Castiglione Falletto in Barolo. In 2020 vierde het wijnhuis een indrukwekkend 100-jarig bestaan. Het wijnhuis wordt geleid door Luigi Scavino. Inmiddels is de vijfde generatie, in de vorm van zoon Lorenzo, ook betrokken bij alle aspecten van het wijn maken. |
Wijngaard en regio | De druiven komen uit de cru Margheria in de comune (gemeente) Serralunga d’Alba in Barolo. De wijngaarden liggen op 250-360 meter boven zeeniveau en liggen op het zuiden en zuidwesten. De wijnstokken zijn ongeveer 60 jaar oud. De bodems bestaan uit klei en tufsteen. |
Vinificatie | De druiven vergisten voor 55-60 dagen op een temperatuur van 31 graden Celcius, waarbij de druivenpulp naar beneden wordt geduwd voor een subtiele, zachte smaakextractie. De wijn rijpt vervolgens 30 maanden in grote eikenhouten vaten (een combinatie van Slavonisch, Frans en Oostenrijks hout, in vaten van 25-50 hl). De wijn wordt niet gefilterd of geklaard. |
Kleur | Granaatrood. |
Geur | Intens aromatisch. Zwarte kersen en bessen. Tonen van drop en specerijen. |
Smaak | Gestructuurde Barolo met duidelijke aardse tonen. Subtiele minerale, zilte ondertoon. Diep en gewichtig. |
Serveren bij | Lekker bij geroosterd wild zwijn met een specerijenrub. |
Serveertemperatuur | 15-18 °C |
Robert Parker | 95+ |
Wine Spectator | 94 |
James Suckling | 95 |
Jancis Robinson | 17/20 |
Vinous | 95+ |
Gambero Rosso | 2 zwarte glaasjes |
Awards | "Here is a wonderfully executed Barolo to applaud. The Azelia 2016 Barolo Margheria offers that classic twofold punch of power and elegance that is so nicely highlighted in wines from Serralunga d'Alba. For sure, the textural fiber of this wine is richer, denser and tighter than the others, and there is an attractive point of inner black fruit energy and tension that I did not find to the same extent in the Cerretta. If that wine is more focused on the base tones, this wine hits those high tones with better precision. The Margheria vines are 60 years old on average and planted in clayey and calcareous soils that render minerality to the wine. " - Robert Parker's Wine Advocate "A full-bodied Barolo with very finely curated tannins that give a fine-grained, powder-like texture. The flavors show subtle cherry, berry, cedar and floral character. Long and driven finish. Drink after 2023." - James Suckling "Tasted blind. Just mid ruby with orange tinges. Lifted, crushed sweet-cherry nose. Strawberry and cherry fruit with notes of spice lifted by juicy acidity on the finish. Finely built, long tannins. Reveals some power, but elegant overall." - Jancis Robinson "The 2016 Barolo Margheria shows the natural weight and gravitas of Serralunga in its dark flavor profile and textural resonance. Black cherry, plum, lavender, spice, mint, chalk and bright saline notes are all laced throughout. Deceptive in its mid-weight structure, the 2016 possesses tremendous persistence and class to burn. Wilder suggestions of sage and lavender add savory top notes, while searing tannins punctuate the finish." - Vinous "This is elegant, with perfumed aromas of rose and strawberry joining flavors of tar and tobacco as this firms up. Linear, offering balance and a dusty, lingering finish. Best from 2022 through 2040." - Wine Spectator |
Wijnsoort | Rode wijn |
Wijnhuis | Azelia |
Land | Italië |
Regio | Piemonte |
Appellatie | Barolo |
Jaartal | 2016 |
Alcoholpercentage | 14,5 |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Vegan friendly | Nee |
Inhoud | 1,5 l |
Verpakt per | 1 |
Verpakking | Kist |
Schroefdop | Nee |
Brutogewicht fles | 2,7 |