Druivenras | Nebbiolo |
---|---|
Over het wijnhuis | Azelia is één van de toonaangevende wijnproducenten in de gemeente Castiglione Falletto in Barolo. In 2020 vierde het wijnhuis een indrukwekkend 100-jarig bestaan. Het wijnhuis wordt geleid door Luigi Scavino. Inmiddels is de vijfde generatie, in de vorm van zoon Lorenzo, ook betrokken bij alle aspecten van het wijn maken. |
Wijngaard en regio | De druiven komen uit de cru San Rocco in de comune (gemeente) Serralunga d'Alba in Barolo. De wijngaarden liggen op 320 meter boven zeeniveau en liggen op het zuiden. De wijnstokken zijn ongeveer 65 jaar oud. De bodems bevatten veel klei en kalk. |
Vinificatie | De druiven vergisten voor 55-60 dagen op een temperatuur van 31 graden Celcius, waarbij de druivenpulp naar beneden wordt geduwd voor een subtiele, zachte smaakextractie. De wijn rijpt vervolgens 24 maanden in grote eikenhouten vaten (een combinatie van Slavonisch, Frans en Oostenrijks hout, in vaten van 25-50 hl). De wijn wordt niet gefilterd of geklaard. |
Kleur | Granaatrood. |
Geur | Kersen, zwarte bessen en blauwe bessen. Tonen van drop en specerijen. |
Smaak | Krachtig en complex. Zijdezacht met volle, zachte tannines. |
Serveren bij | Lekker bij geroosterd ganzenvlees. |
Serveertemperatuur | 15-18 °C |
Robert Parker | 92 |
Wine Spectator | 91 |
James Suckling | 96 |
Vinous | 94 |
Decanter | 94 |
Awards | "The Azelia 2017 Barolo San Rocco shows some tightness and firmness initially, but it ultimately reveals an open and accessible quality of fruit with dried raspberry, cherry and wild plum. Those fruit flavors take a sudden turn to embrace some of the more mineral aromas associated with Serralunga d'Alba, such as iron ore and rusty nail. This hot and dry vintage release of 7,500 bottles doesn't show the same depth or complexity that we saw in the classic 2016 growing season. Instead, this wine is fruit forward and a little more contoured and streamlined overall. On the close, you do get a point of dusty astringency that should subside with time." - Robert Parker's Wine Advocate "Very pure fruit with crushed strawberries, spices and white truffles on the nose. The palate is full and tight with brightness and focus. Firm, creamy tannins. The super quality of fruit really comes through here. Drink in 2024." - James Suckling "The 2017 Barolo San Rocco is powerful and tightly wound. All of its energy is focused inward today. There is terrific brightness and focus to the red berry fruit, but the 2017 is not in a mood to show much today. Readers will have to be patient. I am encourage by the wine's solid feel and pure power." - Vinous "A serious wine to cellar, this opens with restrained aromas of fresh and dried cherries, black pepper, enticing violet and liquorice root. Intensely floral in flavour, it has an assertive, almost aggressive acidity at present, with muscular, still-rugged tannins at the end (although the initial impression is softer). Not really ready to drink now, but will improve with ageing. Drinking Window 2021 - 2040" - Decanter 2 rode glaasjes Gambero Rosso over de 2016-vintage "Macerated cherry and berry flavors are the main themes in this red, graced by menthol, tobacco and tar. Lively acidity and firm, raspy tannins lend support. This is lean and sinewy, yet long. Best from 2025 through 2043." - Wine Spectator |
Wijnsoort | Rode wijn |
Wijnhuis | Azelia |
Land | Italië |
Regio | Piemonte |
Appellatie | Barolo |
Jaartal | 2017 |
Alcoholpercentage | 14,5 |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Vegan friendly | Nee |
Inhoud | 75 cl |
Verpakt per | 6 |
Verpakking | Doos |
Schroefdop | Nee |
Brutogewicht fles | 1,35 |