Druivenras | Barbera |
---|---|
Over het wijnhuis | Giacomo Bologna was en is met zijn nagelaten wijnhuis Braida de Barbera-koning van Piemonte. Het prachtige wijnhuis in Rocchetta Tanaro, aan de Tanaro-rivier, is voor veel wijnliefhebbers het schoolvoorbeeld voor wijnen gemaakt van Barbera. Bologna creëerde in de jaren ’80 een stijl Barbera die tot die tijd nog niet bestond: handmatige selectie, temperatuurgecontroleerde vergisting en rijping op nieuw Frans eikenhout. |
Wijngaard en regio | Afkomstig van één wijngaard in Rocchetta Tanaro in de DOC Barbera d'Asti. La Bigotta ('de onverdraagzame') refereert naar de vrome vrouw die naast deze Barbera-wijngaard woonde. Ze was meer bezig met de regels en het voorkomen van religie dan de bezieling erachter. Die bezieling ontbreekt niet in de wijn die Braida maakt uit de wijngaard. |
Vinificatie | De gisting vindt plaats in RVS tanks op een gecontroleerde temperatuur gedurende 20 dagen. Daarna rijpt de wijn 15 maanden in eikenhouten vaten van 225 liter. Na de botteling rijpt de wijn 12 maanden op de fles voordat deze op de markt wordt gebracht. |
Kleur | Robijnrood met paarse reflecties. |
Geur | Rijk en intens. Drop, viooltjes en pruimen. |
Smaak | Vol en gelaagd. Rijp fruit, zoals pruimen. Specerijen en koffie. |
Serveren bij | Lekker bij een konijnenstoof met pruimen. |
Serveertemperatuur | 16-18 °C |
James Suckling | 91 |
Awards | Rich, smoky nose of ripe dark berries, chocolate, ground cloves and hints of cedar. Full-bodied and intense on the palate, with succulent fruit and a spiced, nutty character. It has a rather old-school character, though it shows harmony with good concentration and length." - James Suckling "Dense and concentrated aromas of black-plum jam, clove, vanilla and violets leap from the glass from the start. Blackberry and black-cherry compote fill the palate as sweet and savory spices emerge, giving way to dried violets, mocha and dark earthy notes. The wine finishes with elegant tannins and pops with fresh Barbera acidity. Drink now–2035. " - 93 punten, Wine Enthusiast over de 2019-vintage "The 2019 Barbera d’Asti Bricco della Bigotta is a wild, exotic wine. Super-ripe dark cherry, kirsch, new leather, menthol, blood orange and sweet oak infuse this flamboyant Barbera with tons of nuance and complexity. Rich and layered, with terrific depth the Bigotta is another winner in this range from Braida. Bright acids and floral tones round out the finish." - 93 punten, Vinous over de 2019-vintage "Rijk, jam, peper, vanille, zoethout. Zeer rijp, zoete tannine, chocolade, likeur." - 16/20, Perswijn over de 2017-vintage "Like all the Barberas from Braida in this flight, the alcohol content is recorded at a hefty 15.5% here, but the 2018 Barbera d'Asti Bricco della Bigotta shows a lot more ripeness, sweetness and rich concentration across the board. This expression is just heavier and denser. You sink your teeth into this red wine. There is oak spice and toasted cinnamon, and the wine carries extra fruit weight. Production stands at about 10,000 bottles." - 93 punten, Robert Parker's Wine Advocate over de 2018-vintage "A bright, focused red, this reveals plum, fruitcake, leather, tar and oak spice aromas and flavors. Dense, with serious tension driving the long aftertaste. Intense and complex." - 93 punten, Wine Spectator over de 2019-vintage 2 rode glaasjes - Gambero Rosso over de 2019-vintage |
Wijnsoort | Rode wijn |
Wijnhuis | Braida |
Land | Italië |
Regio | Piemonte |
Appellatie | Barbera d'Asti |
Jaartal | 2020 |
Alcoholpercentage | 15,50 |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Vegan friendly | Nee |
Inhoud | 75 cl |
Verpakt per | 6 |
Verpakking | Kist |
Schroefdop | Nee |
EAN-code fles | 8024384020869 |
EAN-code doos | 8024384020876 |
Brutogewicht fles | 1,4 |