Braida

Braida

Giacomo Bologna was en is met zijn nagelaten wijnhuis Braida de Barbera-koning van Piemonte. Het prachtige wijnhuis in Rocchetta Tanaro, aan de Tanaro-rivier, is voor veel wijnliefhebbers het schoolvoorbeeld voor wijnen gemaakt van Barbera. Bologna creëerde in de jaren ’80 een stijl Barbera die tot die tijd nog niet bestond: handmatige selectie, temperatuurgecontroleerde vergisting en rijping op nieuw Frans eikenhout.

Giacomo Bologna was niet alleen een pionier voor de Barbera d’Asti-streek. Hij was ook een pionier op het gebied van nieuw Frans eikenhout. Hij was één van de eerste wijnmakers die zijn lokale kuiperij, Botti Gamba, ervan overtuigde dat ze hun focus moesten gaan verleggen naar Frans eikenhout in plaats van Slavonisch eikenhout. Het heeft gezorgd voor een nieuw hoofdstuk in de geschiedenisboeken over wijnbouw in Piemonte.

De twee single vineyard-wijnen die Bologna creëerde, Bricco dell'Uccellone en Bricco della Bigotta, worden nog steeds beschouwd als top-expressies van Barbera. Samen met de Ai Suma, ook een creatie van Bologna, maar niet van één wijngaard afkomstig. Ai Suma wordt alleen in de beste oogstjaren gemaakt en is Piedmontees voor ‘het juiste niveau’.

Na het voortijdig overlijden van Giacomo Bologna in 1990 werd het wijnhuis voortgezet door zijn vrouw Anna, zoon Giuseppe en dochter Raffaella. Sinds kort is er ook een prachtig 'wine resort' geopend midden in de wijngaarden, waarmee Braida nu ook het agri-toerisme op de kaart wil zetten in de streek.

Filteren
Tonen als Foto-tabel Lijst Orderlist

9 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Filteren
Tonen als Foto-tabel Lijst Orderlist

9 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren