Cavallotto Barolo Riserva Vignolo BIO 2017

Artikelnummer
CA003/17
Log in om producten te kunnen bestellen.
Meer informatie
Meer informatie
Druivenras Nebbiolo
Over het wijnhuis In het hart van de Barolo DOCG, in het plaatsje Castiglione Falletto, liggen de unieke cru-wijngaarden van Cavallotto. Cavallotto behoort tot de oudste producenten van Barolo, met een traditionele, op terroir gespitste stijl van wijn maken. De verschillende terroirs van de cru’s Bricco Boschis (met zijn bijzondere 'single vineyard' Vigna San Giuseppe) en Vignolo komen op fantastische wijze tot uiting in hun Nebbiolo-wijnen. Behalve Nebbiolo maakt Cavallotto onder andere een waanzinnige Barbera d’Alba Superiore.
Wijngaard en regio Afkomstig van verschillende percelen in de cru Vignolo in de comune (gemeente) Castiglione Falletto in Barolo. Het zijn heuvelachtige wijngaarden met een ligging op het zuidwesten. De bodem bestaat uit kalkrijke Sant'Agata-mergel met veel zand en daartussen klei. De wijnstokken werden al aangeplant in 1966.
Vinificatie De druiven worden ontsteeld. De gisting vindt plaats een gecontroleerde temperatuur van 29 graden. De 'hoed' (schilletjes die boven komen drijven) wordt regelmatig ondergedompeld, het sap regelmatig overgepompt. Hierdoor krijgt de wijn meer kleur, tannine en smaak. De totale maceratietijd is 30 tot 35 dagen. De wijn rijpt 48 tot 60 maanden op Slavonisch eiken van 20, 30, 50, 80 en 100 hectoliter. De wijn verblijft vervolgens nog 12 maanden op de fles voordat deze op de markt wordt gebracht.
Kleur Robijnrood.
Geur Rozen, viooltjes, gedroogde kruiden, specerijen, frambozen, aardbeien.
Smaak Zoet fruit, viooltjes en aardse tonen komen bij elkaar in de smaak, die samen met rijpe tannines en goede frisheid, eindigen in een lange afdronk.
Serveren bij Lekker bij rood vlees, bijvoorbeeld gegrilde T-bonesteak met champignons en truffel.
Serveertemperatuur 15-18 °C
Gambero Rosso 2 rode glaasjes
Awards "The Cavallotto 2016 Barolo Riserva Vignolo is an organic wine that shows superb balance and great intensity. Elegance and power are in fact the twofold hallmark of this iconic vintage. This is a polished and silky wine with an almost glossy or latex-like quality to its tannins (that I love, by the way). This 5,333-bottle production hails from a two-hectare vineyard with 40-year-old vines. It has southwest exposures at a breezy 220 to 310 meters in altitude." - 96+, Robert Parker's Wine Advocate over de 2016-vintage

"Castiglione Falletto. Sandstone soil with lots of limestone, and almost white. Cask sample, not yet in stainless steel. Mid to deep ruby with a brickstone rim. Cool spicy nose that is still a little shy on the nose and with mineral notes. Crunchy juicy fruit on the palate, and still a little backward. Sour cherry and hints of orange peel, energetic acidity and finely ground tannins and a long sweet-sour cherry finish. (WS)" - 17,5/20, Jancis Robinson over de 2016-vintage

"The 2016 Barolo Riserva Vignolo is going to need time to emerge, as it is pretty austere today. Red cherry, iron, incense, white pepper, cedar and tobacco are enshrouded by a blanket of intense tannin. The flavor profile is decidedly old-school leaning, in a way that is not too common these days. Firm, dusty tannins wrap it all together. Quite frankly, the 2016 tastes like a wine from another era. I can’t wait to see how it ages." - 94 punten, Vinous over de 2016-vintage

"The volume of fruit is turned up in this red, revealing macerated cherry, raspberry and plum notes, with menthol, iron and tar elements adding depth. Solidly built, with fine tension and a complex, detailed aftertaste. Best from 2025 through 2047." - 97 punten, Wine Spectator over de 2016-vintage

"Enticing aromas recalling new leather, pressed rose, eucalyptus and sandalwood come to the forefront on this gorgeous, compelling wine. Full-bodied, structured and loaded with finesse, the precise palate is young but already delicious, delivering juicy Marasca cherry, raspberry, licorice, truffle and white pepper alongside a backbone of taut, refined tannins. Bright acidity keeps it energized and will fuel decades of evolution. Drink 2026–2056." - 99 punten, Wine Enthusiast over de 2016-vintage

"Cavallotto like to produce two Riservas in the best vintages. This comes from mostly clay soils at a relatively low elevation. Cherries dominate the nose, with some raspberry aromas too. Although concentrated, the palate is still discreet, with sleek tannins and considerable freshness. It displays a polished mid-palate and ample lift on the lively and energetic finish. Drinking Window 2021 - 2038" - 93 punten, Decanter over de 2013-vintage

18/20, Perswijn over de 2013-vintage
Wijnsoort Rode wijn
Wijnhuis Cavallotto
Land Italië
Regio Piemonte
Appellatie Barolo Riserva
Jaartal 2017
Alcoholpercentage 14,50
Biologisch gecertificeerd Ja
Vegan friendly Nee
Inhoud 75 cl
Verpakt per 6
Verpakking Doos
Schroefdop Nee
Brutogewicht fles 1,35