Dr. Bürklin-Wolf Riesling Wachenheimer Altenburg P.C. 'Trocken' BIO 2023
Druivenras | Riesling |
---|---|
Over het wijnhuis | Het historische wijnhuis van Dr. Bürklin-Wolf behoort niet alleen tot de absolute top van de Duitse wijnregio Pfalz, maar zelfs tot de wijngrootheden van Duitsland. Het wijnhuis heeft een indrukwekkend en zeer uitgebreid bezit in een aantal van de mooiste wijngaarden van de Pfalz. Dr. Bürklin-Wolf werkt volledig biologisch-dynamisch om wijnen met zoveel mogelijk terroirexpressie te maken. En of dat is gelukt! De (altijd droge) Rieslings van Dr. Bürklin-Wolf combineren de kracht en rijkheid van de Pfalz met een waanzinnige finesse en plaatsgebondenheid. |
Wijngaard en regio | Afkomstig uit de wijngaard Altenburg in het dorp Wachenheim in de Mittelhaardt in de Duitse wijnregio Pfalz. De wijngaard ligt op 130-150 meter hoogte en is gelegen op het oosten. De bodems bevatten veel löss en zandsteen. |
Vinificatie | De druiven worden als hele trossen geperst. Het sap wordt spontaan vergist. De wijn rijpt in grote, gebruikte eikenhouten vaten. De wijn rijpt daarbij 'sur lie', wat de wijn extra complexiteit en romigheid geeft. |
Kleur | Lichtgeel. |
Geur | Abrikoos en geel fruit. Specerijen en kruiden. |
Smaak | Elegante Riesling met geel fruit en tonen van natte steen, kalk en zilt. |
Serveren bij | Lekker bij gebraden kip met citroen en tijm. |
Serveertemperatuur | 8-10 °C |
Robert Parker | 92 |
James Suckling | 94 |
Vinous | 92-94 |
Awards | "The 2023 Altenburg Wachenheim P.C. is precise and savory on the elegant and classical, slightly flinty and coolish, very stimulating nose. Full-bodied, intense and fleshy on the palate, this is a mouth-filling Riesling with less energy than textural qualities that are framed by serious tannins and ripe lemon bitters on the finish. This is a Riesling for richer dishes that could also be paired with a red wine. 13.5% stated alcohol. Diam 30 cork. Tasted at the domaine in January 2025." - Robert Parker's Wine Advocate "Very spicy and cool in the warm Pfalz context. Very elegant and barely medium-bodied, with a light-footed and playful character that’s so charming it’s hard to pull yourself away. From a very cool site close to the forest with plenty of loess in the soil. From biodynamically grown grapes. Vegan." - James Suckling "The 2023 Riesling Wachenheimer Altenburg P.C. was harvested close by the forest on Triassic sandstone. This is always the last site to be harvested. The fruit stays pristine and healthy, but ferments are always slow. The palate has great equanimity, substance and fruit. An inner juiciness reminds me of yellow apples. This wine finished with 4g/L of residual sweetness, the highest of the entire vintage (bar Hommage). The 2023 is bright, rounded and smooth. (Bone-dry)" - Vinous "An ethereal nose revolves around herbal aromas with spirit of melissa the firm favourite. The creamy palate adds a fine chalky note to the herbal character, acidity and just a smidgeon of residual sugar form a harmonious alliance. (MS)" - 17/20, Jancis Robinson over de 2017-vintage |
Wijnsoort | Witte wijn |
Wijnhuis | Dr. Bürklin-Wolf |
Land | Duitsland |
Regio | Pfalz |
Appellatie | Pfalz |
Jaartal | 2023 |
Alcoholpercentage | 12 |
Biologisch gecertificeerd | Ja |
Vegan friendly | Ja |
Inhoud | 75 cl |
Verpakt per | 6 |
Verpakking | Doos |
Schroefdop | Nee |
EAN-code fles | 40 16462 348105 |
EAN-code doos | 40 16462 348198 |
Brutogewicht fles | 1,2 |