Druivenras | Montepulciano |
---|---|
Over het wijnhuis | Fosso Corno is een jong wijnbedrijf in handen van broer en zus Marco en Sabrina Biscardo in het hart van de Abruzzen. Fosso Corno is opgericht in 2001 met als uitgangspunt het maken van mooie wijnen op basis van de druif Montepulciano. Het huis maakt diverse stijlen Montepulciano d’Abruzzo: van soepel en toegankelijk tot rijk en krachtig, waarbij Frans eikenhout wordt gebruikt. |
Wijngaard en regio | De 30 hectare wijngaard ligt op één heuvel in de Abruzzen met uitzicht over de Adriatische Zee. Er wordt zorgvuldig gesnoeid om de productie laag te houden, en de kwaliteit te verbeteren. |
Vinificatie | De druiven worden in RVS tanks vergist. Na de gisting blijft de wijn nog 12 maanden op RVS en nog eens 12 maanden op eikenhout rijpen. Voordat het op de markt wordt gebracht, verblijft het nog een aantal maanden op de fles. |
Kleur | Robijnrood. |
Geur | Pruimen en rode kersen met een hint van balsamico en zoethout. |
Smaak | Volle smaak met tonen van pruimen, bramen en eikenhout. Aangename tannines. |
Serveren bij | Lekker bij rosbief en konijnenstoof. Ook heerlijk bij pasta's met vleessaus. |
Serveertemperatuur | 18° C |
Jancis Robinson | 17/20 |
Wine Enthusiast | 90 |
Vinous | 91 |
Awards | "Full bottle 1,251 g. 100% Montepulciano. The grapes come exclusively from “Fosso Corno,” a 30-ha single hill located in Contrada Cologna, nearby Roseto degli Abruzzi, in the heart of the Montepulciano d’Abruzzo DOC production area. Picked from the end of September to mid October. The best grapes are selected for the Riserva. After a 14-day fermentation in steel vats, the wine ages in big oak barrels for about 12 months and in steel vats for another period of about 12 months. Blackberries, plums and pepper. Full of mineral glimmer and life. Full of gravelly growl and tiger purr. There's a certain sense of withheld power about this swarthy wine – restraint and elegance, and remarkable freshness despite the fierce concentration of black fruit, ink, balsamic tannins and charred-earth smokiness. I would love to try this with hot-smoked beef short ribs. (TC)" - Jancis Robinson "The 2020 Montepulciano d’Abruzzo Riserva is dusty in character, with a bouquet of dried flowers, cracked chalk, lavender and blackberries wafting from the glass. It is silken in feel, with cooling acidity and masses of ripe red and black fruits that slowly saturate toward the close. It leaves a web of fine tannins and hints of exotic spice offset by a gentle twang of sour citrus while tapering off lightly structured and long." - Vinous "The nose is warm and tangy with aromas of red plum, pomegranate, coffee grounds, chili pepper and topsoil. The tart fruit notes feature prominently on the palate as well, while firm, structuring tannins and lively acid lift an enduring pepperiness. A touch of chocolate provides balance and just enough sweetness." - Wine Enthusiast "Geconcentreerd, donker fruit, leer, zoethout. Vol, goede tannine, genoeg zuren, lang." - 5/5 sterren, Perswijn over de 2019-vintage "A red with blueberries, blackberries and some walnuts on the nose. The palate is a little lean with firm tannins and a medium fruity finish. Needs food." - 90 punten, James Suckling over de 2017-vintage 2 zwarte glaasjes - Gambero Rosso over de 2015-vintage |
Wijnsoort | Rode wijn |
Wijnhuis | Fosso Corno |
Land | Italië |
Regio | Abruzzen |
Appellatie | Montepulciano d'Abruzzo |
Jaartal | 2020 |
Alcoholpercentage | 13,50 |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Vegan friendly | Nee |
Inhoud | 75 cl |
Verpakt per | 6 |
Verpakking | Doos |
Schroefdop | Nee |
EAN-code fles | 8034125060078 |
EAN-code doos | 8034125160075 |
Brutogewicht fles | 1,37 |