Druivenras | Merlot, Montepulciano |
---|---|
Over het wijnhuis | Fosso Corno is een jong wijnbedrijf in handen van broer en zus Marco en Sabrina Biscardo in het hart van de Abruzzen. Fosso Corno is opgericht in 2001 met als uitgangspunt het maken van mooie wijnen op basis van de druif Montepulciano. Het huis maakt diverse stijlen Montepulciano d’Abruzzo: van soepel en toegankelijk tot rijk en krachtig, waarbij Frans eikenhout wordt gebruikt. |
Wijngaard en regio | Gelijk aan het concept van de bekende 'Super Tuscan'-wijnen, waarin lokale en internationale druivenrassen naar hartenlust gebruikt en gecombineerd kunnen worden, is dit een 'Super Abruzzo'. De wijn bestaat namelijk voor 70% uit Montepulciano en voor 30% uit Merlot. De druiven komen uit een wijngaard in de Abruzzen op 140 meter boven zeeniveau, met een optimale ligging op het zuidwesten. De Merlot-druiven hangen iets langer aan de wijnstokken zodat ze enigszins drogen. |
Vinificatie | De druiven worden apart van elkaar geperst en vergist. Pas daarna worden ze geblend. De wijn krijgt rijpt vervolgens 12 maanden in kleine eikenhouten Bourgogne-'tonneaux' van 500 liter en rijpt daarna nog 6 maanden op de fles. |
Kleur | Robijnrood. |
Geur | Pruimen en blauwe bessen. Tijm. Viooltjes. |
Smaak | Vol en rijk van karakter met een zachte afdronk. Kracht en elegant gecombineerd. |
Serveren bij | Lekker bij een Italiaanse vleessaus (ragù) of bij rib-eye met rozemarijn. |
Serveertemperatuur | 18 °C |
James Suckling | 90 |
Jancis Robinson | 17,5/20 |
Awards | "Blackberry, cherry, tobacco and herb aromas. Medium-bodied, dark-fruited and juicy with medium-chewy tannins. Tarry, herbal touch. Drink now." - James Suckling "Full bottle 1,622 g. Certified sustainable (SQNPI). 70% Montepulciano, 30% Merlot, the grapes coming exclusively from the Fosso Corno vineyards on a south-west-facing hill at 140 masl. The Merlot is harvested in the first 10 days of September after a light drying on the vines, whereas the Montepulciano grapes are harvested at the end of September. Both grapes are immediately pressed. After the separate vinification process, the two lots of wine get blended and spend 12 months in 500-litre tonneaux barrels followed by six months in steel vats. I'm not sure how this can be certified sustainable when it's packaged in a very heavy glass bottle. The aim with this wine, they say, is to create a 'Super-Abruzzo'. It smells pretty earthy, but the deep pool of fruit is gleaming and expansively, unctuously ripe. The acidity is languid, creamy, seductive, but very much present – channeling a cool corridor of fern and wet-flagstone minerality. The tannins are fleshy, like deep armchairs offering boudoir spaces from which you might find it difficult to prise yourself. It's ambitious, and it delivers. (TC)" - Jancis Robinson "Toast, specerijen, thee, donker fruit. Structuur, inhoud, goede zuren, kracht, karaktervol, lengte." - 4,5/5 sterren, Perswijn over de 2019-vintage |
Wijnsoort | Rode wijn |
Wijnhuis | Fosso Corno |
Land | Italië |
Regio | Abruzzen |
Appellatie | Vino Rosso |
Jaartal | 2021 |
Alcoholpercentage | 13,50 |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Vegan friendly | Nee |
Inhoud | 75 cl |
Verpakt per | 6 |
Verpakking | Doos |
Schroefdop | Nee |
EAN-code fles | 8034125060252 |
EAN-code doos | 8034125160259 |
Brutogewicht fles | 1,66 |