Druivenras | Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot |
---|---|
Over het wijnhuis | Het in 1756 gekochte Meerlust mag zich scharen onder de absolute icoonhuizen van Stellenbosch. Met een rijke historie en een breed scala aan internationale prijzen, behoort het wijnhuis tot de top van Stellenbosch en heel Zuid-Afrika. Het vlaggenschip van Meerlust, dat vrij vertaald ‘het plezier van de zee’ betekent, is Rubicon, een Bordeaux-blend die zich met gemak jarenlang kan ontwikkelen in de fles en kan wedijveren met de top uit Bordeaux. |
Wijngaard en regio | Afkomstig van verschillende wijngaarden in Stellenbosch, Zuid-Afrika. Cabernet Sauvignon is afkomstig van een wijngaard met een lage opbrengst en een bodem van voornamelijk graniet en grind. De bodem voor de Merlot-druiven bestaat uit klei en is goed doorlatend. Een aantal stukken zijn zeer ijzerrijk. Cabernet Franc is afkomstig van zeer goed doorlatende, stenige bodem met ongeveer 20% klei. Petit Verdot groeit op zogenaamde Oakleaf bodems. |
Vinificatie | De druiven worden apart gevinifieerd in RVS tanks. Pas aan het einde van de vinificatie én een eerste houtrijping wordt de definitieve blend bepaald. Deze houtrijping duurt negen maanden en vindt plaats in Frans eikenhout, waarvan ongeveer twee derde nieuw. Daarna wordt de wijn geblend en krijgt deze nog een houtrijping voor negen maanden. |
Kleur | Paarsrood. |
Geur | Bramen, cassis, pruimen, zoethout, wierook, tabak en hout. |
Smaak | Geconcentreerde wijn met veel donker fruit (pastille en moerbeien), pure chocolade, wat bij elkaar wordt gehouden door soepele tannines. |
Serveren bij | Heerlijk bij runderribstuk. Ook lekker bij een stoofschotel van lam- of rundvlees. |
Serveertemperatuur | 16-18 °C |
Awards | "Rokerig, vanille, fijn cabernet, cassis, kersen, breed. Zacht en elegant, fijne zuren en tannine, veel kracht." - 17/20, Perswijn over de 2017-vintage "The 2017 Rubicon, Meerlust's flagship Bordeaux blend (68% Cabernet Sauvignon, 16% Merlot, 12% Cabernet Franc, 4% Petit Verdot) offers attractive blackberry, raspberry coulis and floral scents on the nose, plus just a touch of glycerol. The palate is harmonious and medium-bodied with supple tannins, fine acidity and an almost understated but long finish. Not a show-stealer, but one of the bottles that you will finish quicker than intended." - 92 punten, Vinous over de 2017-vintage "Fine cab-based flagship - 49% in 2016 (a bit less cab each year it seems) - with merlot, cab franc & petit verdot. Elegant, fresh & refined, yet with a touch of velvet opulence. Just under 14% alcohol, firm structure, all in balance, though 55% cedary new oak needs time to harmonise." - 4,5/5 sterren, Platter's 2020 over de 2016-vintage "A fragrant red, with dried mint, bay leaf and cigar box notes wafting through the ripe black currant, hot stone and apple wood smoke. This is long and well-meshed, layering the creamy profile with sculpted tannins and balsamico acidity. Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc and Petit Verdot. Drink now through 2035." - 92 punten, Wine Spectator over de 2020-vintage "The 2020 Rubicon is composed mainly of Cabernet Sauvignon and Merlot, with Cabernet Franc and Petit Verdot in lesser proportions. The wine marks a triumphant return, after no Rubicon was released in 2019. The wine is densely fruit-forward, tightly wound and dusty, with clean aromatics that round out its robust character. It features a balanced, elegantly powerful palate with refreshing tannins and consistent acidity that keeps everything in check. The finish is notably food friendly, echoing with nuances of lead pencil. After eight months in the barrel, the components were blended and aged for an additional 10 months in barrels. This is a production of 120,000 bottles." - 92 punten, Robert Parker's Wine Advocate over de 2020-vintage "Full bottle 1,377 g. 100% estate fruit from all four of their vineyard blocks: Compagniesdrift (weathered granite on a hilltop); River Terraces (sand and roounded river stones); Quarry (greywacke with interbedded shales); Lowlands (a cool, south-facing block on clay-rich soils from deeply weathered greywacke and shales). A blend of Cabernet Sauvignon (48%), Merlot (46%), Cabernet Franc (5%) and Petit Verdot (1%), every parcel of each variety was fermented separately before undergoing malolactic fermentation in 300-litre barrels and large foudres. After eight months in barrel, the components were blended and given another 10 months in barrel. The 2021 sees the more mature Merlot vineyards coming more to the fore with almost equal part Cabernet Sauvignon and Merlot in the final blend. RS 2.04 g/l, pH 3.48, TA 5.93 g/l. Dark, with cooked-fruit richness, brûlée and umami. Chocolate and plum, lavender fragrance, deep violet tones and the cool breath of liquorice on the finish. There is a black sheen of minerality at the core, which, together with the fantastic herbal (fynbos?) aromatic lift and fragrance, flood the flaring fan of ripeness with freshness and length. Well-managed oak. Very competent. Very refined. Classic. (TC)" - 17/20 punten, Jancis Robinson over de 2021-vintage "Cedar wood, spice, a touch of fynbos on nose and palate. Good acidity and layers of flavour that balance the ripe fruit, with a deft touch." - 93 punten, Decanter over de 2016-vintage "Dark berries, dried herbs, cedar and dried spices on the nose following through to full body with firm tannins. Rich core of dark berries at the center with a grippy texture around the edges and a compact, chewy finish. Try after 2024." - 91 punten, James Suckling over de 2020-vintage |
Wijnsoort | Rode wijn |
Wijnhuis | Meerlust |
Land | Zuid-Afrika |
Regio | Western Cape |
Appellatie | Stellenbosch |
Jaartal | 2022 |
Alcoholpercentage | 14,00 |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Vegan friendly | Nee |
Inhoud | 75 cl |
Verpakt per | 6 |
Verpakking | Doos |
Schroefdop | Nee |
EAN-code fles | 6009648622647 |
EAN-code doos | 6009648622654 |
Brutogewicht fles | 1,35 |