Druivenras | Nebbiolo |
---|---|
Over het wijnhuis | Cascina Schiavenza maakt maar liefst 5 verschillende, unieke Barolo’s. De wijnen krijgen hun rijping op grote Slavonische vaten, en in tegenstelling tot wat de moderne etiketten doen vermoeden, hanteert Schiavenza een traditionele stijl van wijn maken. |
Wijngaard en regio | De druiven komen uit de cru Cerretta in de comune (gemeente) Serralunga d’Alba in Barolo. De wijngaarden liggen op 300-400 meter boven zeeniveau en liggen op het zuidoosten en westen. De bodems bestaan uit kalksteen en tufsteen. |
Vinificatie | De druiven vergisten voor 15-20 dagen op een temperatuur van 25-30 graden Celcius, waarbij de wijn regelmatig wordt overgepompt van het ene naar het andere vat. De wijn rijpt vervolgens 30 maanden in grote vaten (20-40 hl) van Slavonisch eiken. |
Kleur | Granaatrood. |
Geur | Spicy, met tonen van peper. Kersen. |
Smaak | Delicaat. Geconcentreerd, met kruidige tonen van drop en tijm in de afdronk. |
Serveren bij | Lekker bij een rib-eye met rozemarijn en paddenstoelen. |
Serveertemperatuur | 15-18 °C |
Robert Parker | 93 |
Wine Spectator | 92 |
James Suckling | 95 |
Vinous | 90 |
Gambero Rosso | 2 rode glaasjes |
Awards | "The Schiavenza 2019 Barolo Cerretta (with only 2,928 bottles made) is different from the other three wines in this flight in that it opens to softer and riper fruit tones, and the oak remains further in the background. The fruit recalls cooked cherry and blackcurrant, and with a little time, those oak-driven notes of spice and sweet cinnamon do filter through. I recommend giving this wine a few more years to surpass any youthful awkwardness." - Robert Parker's Wine Advocate "The 2019 Barolo Cerretta shows a more restrained side of Serralunga (in relative terms), as most wines from this site do. Forward and supple, the 2019 has good depth." - Vinous "Presents plum, cherry, leather, iron and eucalyptus flavors wrapped in toasty, vanilla-tinged oak. Firms up on the finish, where a pleasantly astringent feel lingers. Delivers a warm, spicy aftertaste. Best from 2026 through 2043." - Wine Spectator "Crushed berry, bark and mushroom aromas follow through to a full body with juicy tannins and a long and flavorful finish. Very well done for the vintage. Try after 2027." - James Suckling "Enticing aromas suggesting new leather, violet, raspberry tart and forest floor are front and center. It's young and primary but also full-bodied and delicious, featuring ripe Marasca cherry, licorice, truffle and the barest hint of game before finishing on a hint of graphite. Assertive, fine-grained tannins provide support and need a few more years to integrate. This shows real aging potential, especially for the hot vintage. Drink 2025–2037." - 96 punten, Wine Enthusiast over de 2017-vintage |
Wijnsoort | Rode wijn |
Wijnhuis | Schiavenza |
Land | Italië |
Regio | Piemonte |
Appellatie | Barolo |
Jaartal | 2019 |
Alcoholpercentage | 15,00 |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Vegan friendly | Nee |
Inhoud | 75 cl |
Verpakt per | 6 |
Verpakking | Doos |
Schroefdop | Nee |
EAN-code fles | 8033275181237 |
EAN-code doos | 8033275181244 |
Brutogewicht fles | 1,35 |