Druivenras | Nebbiolo |
---|---|
Over het wijnhuis | Cascina Schiavenza maakt maar liefst 5 verschillende, unieke Barolo’s. De wijnen krijgen hun rijping op grote Slavonische vaten, en in tegenstelling tot wat de moderne etiketten doen vermoeden, hanteert Schiavenza een traditionele stijl van wijn maken. |
Wijngaard en regio | De druiven komen uit wijngaarden in verschillende cru's (Bricco Voghera, Cerrati en Meriame) in de comune (gemeente) Serralunga d’Alba in Barolo. De wijngaarden liggen op 300-400 meter boven zeeniveau en liggen op het zuidoosten en westen. De bodems bestaan uit kalksteen en tufsteen. |
Vinificatie | De druiven vergisten voor 15-20 dagen op een temperatuur van 25-30 graden, waarbij de wijn regelmatig wordt overgepompt van het ene naar het andere vat. De wijn rijpt vervolgens 30 maanden in grote vaten (20-40 hl) van Slavonisch eiken. |
Kleur | Granaatrood. |
Geur | Kersen, peper, salie en kruiden. |
Smaak | Gestructureerde wijn met veel kruidige tonen. |
Serveren bij | Lekker bij een gegrilde rib-eye met geschaafde truffels. |
Serveertemperatuur | 15-18 °C |
Robert Parker | 92 |
Wine Spectator | 93 |
James Suckling | 92 |
Perswijn | 16,5/20 |
Wine Enthusiast | 92 |
Vinous | 90 |
Gambero Rosso | 2 rode glaasjes |
Awards | "Zwoel, kruiden, leer, tabak. Elegant, fijne zuren, lichte tannine, verleiding." - Perswijn "The Schiavenza 2017 Barolo del Comune di Serralunga d'Alba shows a delicate fiber and soft renderings of wild berry, rose, tar and rusty soil. The wine is smooth and ultimately especially silky, thanks to the very softened or integrated tannins. This is an accessible and near-term Barolo that falls over the palate in a very delicate manner that is not especially characteristic of Serralunga d'Alba or of this warm and dry vintage. 11,000-bottle were released." - Robert Parker's Wine Advocate "Really perfumed with lots of dried fruit and flowers on the nose, as well as crushed concrete. Medium-bodied with firm, creamy tannins that give a dusty and ash-like undertone to the red fruit. Drink after 2023." - James Suckling "Aromas of scorched earth, blue flowers, leather and baked plum slowly make their way to the forefront along with a whiff of grilled herbs. Showing the heat of the vintage, the palate offers dried cherry and licorice alongside firm, close-grained tannins that leave an assertive finish. Give the tannins a few more years to unwind, then drink sooner rather than later to capture the fruit and freshness." - Wine Enthusiast "This red features pure cherry aromas and flavors, with accents of rose, strawberry, licorice, iron and tobacco. Silky and balanced, with refined tannins and a long aftertaste. Shows finesse and harmony. Best from 2025 through 2042." - Wine Spectator "Schiavenza's 2017 Barolo del Comune di Serralunga d'Alba is a fruity, really soft wine that can be enjoyed with minimal cellaring. The 2017 offers a beguiling combination of supple fruit and Serralunga structure that is quite appealing. Sweet red cherry fruit, orange peel and cinnamon linger." - Vinous 16,5/20, Jancis Robinson over de 2016-vintage |
Wijnsoort | Rode wijn |
Wijnhuis | Schiavenza |
Land | Italië |
Regio | Piemonte |
Appellatie | Barolo |
Jaartal | 2017 |
Alcoholpercentage | 15,00 |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Vegan friendly | Nee |
Inhoud | 75 cl |
Verpakt per | 6 |
Verpakking | Doos |
Schroefdop | Nee |
EAN-code fles | 8033275181008 |
EAN-code doos | 8033275181015 |
Brutogewicht fles | 1,35 |