Domaine de l'Ile

Op een steenworp afstand van de Franse Côte d’Azur ligt het eiland Porquerolles: een ongerept ‘bounty’-eiland met steile rotsen, witte stranden en geurende eucalyptus- en pijnbomen. Domaine de l'Ile maakt op het eiland twee chique Côtes de Provence, zowel rosé als wit. Het wijnhuis is al vanaf 2015 biologisch gecertificeerd en sinds 2019 eigendom van mode- en parfummerk CHANEL (tevens eigenaar van Château Rauzan-Ségla en Château Canon in Bordeaux).
Domaine de l’Ile is sterk verbonden met de geschiedenis van het eiland Porquerolles. In 1910 laat François-Joseph Fournier, die in Mexico rijk wordt als hij goud vindt, zijn oog vallen op Porquerolles. Hij koopt het eiland en geeft het als bruidscadeau aan zijn vrouw. Beiden wijden zich volledig aan de ontwikkeling van het eiland, met de aanplant van groentes, bomen én ook wijnranken. Het eiland is inmiddels weer van de Franse overheid, maar Fournier’s nakomelingen hebben met grote zorg omgekeken naar de wijnvelden. Sébastien Le Ber, kleinkind van Fournier, stort zich sinds de jaren ’80 volledig op Domaine de l’Ile. Sindsdien maakt hij uitstekende Côtes de Provence-wijnen met het bijzondere karakter van Porquerolles.
Domaine de l’Ile heeft kwaliteit altijd voorop gesteld. Sinds 2015 is het domein bovendien biologisch gecertificeerd. Met de aankoop door mode- en parfummerk CHANEL in 2019 tilt het wijnhuis de kwaliteit naar een nog hoger niveau. CHANEL is ook eigenaar van de Bordeaux-huizen Château Rauzan-Ségla en Château Canon. De expertise van de teams achter deze twee Bordeaux-huizen zorgt voor een gezonde kennis- en expertise-uitwisseling. Met de aankoop door CHANEL hebben de flessen ook nieuwe stijlvolle, chique etiketten gekregen die de wijnen recht doen.
De rosé en witte wijn die Domaine de l’Ile maken zijn klassieke, droge Côtes de Provence. Het eilandklimaat van Porquerolles zorgt echter voor een uniek eigen karakter. Omdat Porquerolles een eiland is, heeft het te maken met een sterke invloed van de zee die het warme weer van het zuiden tempert. Er heerst hier altijd een mistralwind en er is ook regelmatig dauw, zelfs in de zomer. De bodem bevat veel oude schist, net zoals in de beste wijngebieden in de Provence. Al deze factoren zorgen voor een unieke frisheid en elegantie. Tegelijkertijd zijn de wijnen herkenbaar als klassieke Côtes de Provence.