Druivenras | Nebbiolo |
---|---|
Over het wijnhuis | De wijnen van Fenocchio zijn traditioneel, zoals het wijnhuis ze al jaren maakt. ‘Meditatiewijnen’. Neem er de tijd voor. En geef deze wijnen ook vooral de tijd. De wijnen van Fenocchio kunnen enorm lang rijpen en worden pas echt interessant na minimaal 10 jaar. |
Wijngaard en regio | De druiven komen uit de cru Bussia in de comune Monforte d’Alba en de cru Castellero in de comune, beiden gelegen in de appellatie Barolo. De druiven komen uit de comune (gemeente) Monforte d’Alba. De wijngaarden liggen op 350 meter boven zeeniveau. De bodems bestaan uit zand, klei en kalksteenmergel. |
Vinificatie | De druiven vergisten met een zeer lange inweking van 40 dagen in RVS tanks. De wijn rijpt vervolgens 6 maanden in RVS en 30 maanden in grote vaten (25-35 hl) van Slavonisch eiken. |
Kleur | Robijnrood. |
Geur | Intens en geurig. |
Smaak | Warm en spicy met tonen van kruidige drop en gedroogde rozen. |
Serveren bij | Lekker bij een paddenstoelenrisotto. |
Serveertemperatuur | 15-18 °C |
Jancis Robinson | 17/20 |
Perswijn | 16,5/20 |
Vinous | 90 |
Awards | "Zwoel, kersen, pruimen, rozen, zoethout. Breed en fijn, mooie tannine, rond, elegant." - Perswijn "Cask sample. Single vineyard facing the Gramolere crus in Monforte d’Alba at 400 m of elevation. Eastern exposure. Deep ruby. Open-knit cherry nose with balsamic notes. Supple and generous and with delicious, chewy tannins. Lush yet cool." - Jancis Robinson "The 2019 Barolo is a an attractive, open-knit wine to drink over the next handful of years. Ripe, succulent red-toned fruit, new leather, spice, tobacco and cedar lend nuance to this supple, juicy Barolo from Fenocchio. Time brings out a more serious side here." - Vinous "Sweet strawberry aromas with dried flowers and orange zest. Full-bodied with a round, chewy palate and lots of fruit. Some smoke, grilled meat and spice, such as nutmeg. A little tight at the end. Needs time to open. Try after 2023." - 93 punten, James Suckling over de 2017-vintage "This is a hearty and slightly evolved expression. The Giacomo Fenocchio 2016 Barolo offers a broad range of Nebbiolo characteristics with lots of dark fruit followed by spice, tar and tilled earth. That licorice signature is very strong in this wine. The fruit veers toward heavier black and purple fruit tones, with plenty of tar and campfire ash. Instead of sharpness and precision, this Barolo offers a big-picture approach with wide, sweeping flavors." - 90 punten, Robert Parker's Wine Advocate over de 2016-vintage |
Wijnsoort | Rode wijn |
Wijnhuis | Fenocchio |
Land | Italië |
Regio | Piemonte |
Appellatie | Barolo |
Jaartal | 2019 |
Alcoholpercentage | 14,5 |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Vegan friendly | Nee |
Inhoud | 75 cl |
Verpakt per | 6 |
Verpakking | Doos |
Schroefdop | Nee |
EAN-code fles | 8023552130041 |
EAN-code doos | 8023552131048 |
Brutogewicht fles | 1,35 |