Baud

Domaine Baud is een familiebedrijf dat al in 1742 werd opgericht en inmiddels door de 9e generatie wordt gerund. Baud maakt wijnen die de vele facetten van de Franse streek Jura goed laten zien. Baud maakt wijnen in de voor de Jura kenmerkende oxidatieve stijl én wijnen in een niet-oxidatieve, Bourgondische stijl. Naast Chardonnay worden de autochtone druiven Savagnin, Poulsard en Trousseau gebruikt. De wijnen zijn gunstig geprijsd, zeker als je bedenkt dat de wijnen bijzonder lange houtrijpingen krijgen.
Domaine Baud is inmiddels in handen van de 9e generatie, wat terugkomt in de officiële naam van het bedrijf: Domaine Baud Génération 9. Sinds 2016 staan broer en zus Bastien (die de wijn maakt) en Clémentine (handel en bedrijfsvoering) aan het roer. Baud heeft vandaag de dag 25 hectare aan wijngaarden in bezit.
De Jura is één van de meest unieke wijnstreken van Frankrijk. De Jura ligt in het oosten van Frankrijk, tussen de Bourgogne en Zwitserland. Hoewel de streek enige gelijkenis met de Côte d’Or in de Bourgogne toont, is het toch een heel ander gebied. De bodems bevatten hier naast kalksteen ook veel (eroderend) kleiachtig mergel. Deze bodems drukken hun stempel op de wijnen, die dikte en rokerige, notige tonen aan de wijn geven. Daarnaast is het klimaat zeer continentaal: de winters zijn heel koud en het regent hier vaak. Heel eigen aan de Jura is het feit dat sommige wijnen in oxidatieve stijl worden gemaakt. Hierbij worden tijdens de vinificatie de houten vaten slechts gedeeltelijk gevuld en zo ontstaat er door de gisten in de lucht een ‘flor’-laag op de wijn: een dun laagje gistcellen dat de wijn afsluit van de lucht en een typerende notige, ziltige smaak geeft. Maar andere wijnen worden in een niet-oxidatieve stijl gemaakt, zoals buiten de Jura gangbaar is. Baud maakt wijnen in beide stijlen.
Domaine Baud werkt met veel respect voor de natuur en de rijke traditie van de streek. Zo is er in de wijngaard veel aandacht voor biodiversiteit. Al sinds 2014 heeft Baud een Terra Vitis-certificering. In de wijnkelders worden de wijnen spontaan vergist, dus met de lokale gisten uit de lucht. Dat gebeurt op een langzame manier, zonder het proces te haasten. Dat geldt ook voor de houtrijpingen: die zijn voor witte-wijn-begrippen bijzonder lang.