Proefnotities Bordeaux 2023: Sauternes en Barsac

POOT proefde diverse Bordeaux 2023-vatmonsters. We delen onze bevindingen over de edelzoete wijnen van Sauternes en Barsac op deze pagina. Daarbij delen we ook andere nuttige informatie, zoals blends, video's van de wijnmakers, etc.

Barsac

Sauternes

Barsac

Château Climens
100% Sémillon. 13,5% alcohol. 130 gr/l suiker.
Chique. Ingetogen concentratie. Zijdezacht mondgevoel. Goede frisheid. Ananas, witte perzik, marmelade, mandarijn. Vanille en toast. Iets mineraal zelfs.

Château Coutet
95% Sémillon, 4% Sauvignon Blanc, 1% Muscadelle. 13,5% alcohol. 165 gr/l suiker. 18 maanden rijping.
Intens. Fors zoet, maar ook goede zuren. Abrikozen, marmalade en vlierbloesem. Lengte.
Bekijk de video met de vintage-presentatie van Château Coutet.

Château Doisy-Daëne
80% Sémillon, 20% Sauvignon Blanc.
Heel puur en evenwichtig. Intense botrytis en toch ook luchtigheid. Knap gemaakt. Marmelade, citroenschil. Heerlijke zuren. Harmonieus.
Bekijk de video met de vintage-presentatie van Château Doisy-Daëne.

l’Extravagant du Château Doisy-Daëne
100% Sauvignon Blanc.
Zeer, zeer bijzonder. Rijke, geconcentreerde, rijpe Sauvignon-geur. Lychee, mandarijn, ananas, guave, abrikoos, citroenschil. Intens zoet maar ook hele mooie zuren. Fantastisch.

Château Nairac
100% Sémillon. 13,2% alcohol. 150 gr/l suiker.
Klassiek in stijl. Abrikozenjam, sinaasappelschil, mango, banaan, vanille. Intens met spannende zoet-zuurbalans en veel lengte. Mooi.

Sauternes

Château Bastor-Lamontagne
80% Sémillon, 20% Sauvignon Blanc. 13,7 % alcohol. 135 gr/l suiker.
Solide Sauternes. Abrikoos, mango. Vrij zoet.

Château d’Arche
95% Sémillon, 5% Sauvignon Blanc. 13,4% alcohol. 148 gr/l suiker.
Goede balans suikers en zuren. Banaan, abrikoos, sinaasappel, iets toast.

Château de Fargues
80% Sémillon, 20% Sauvignon Blanc. 13,8% alcohol. 145 gr/l suiker. 10 hl/ha. 30 maanden rijping.
Serieuze wijn. Compleet: zoet-zuur-balans. Rijkdom. Marmelade, abrikozenjam. Lengte. Erg goed.
Bekijk de video met de vintage-presentatie van Château de Fargues.

Château de Myrat
90% Sémillon, 5% Sauvignon Blanc, 5% Muscadelle. 13,4% alcohol. 145 gr/l suiker.
Rijk en fris tegelijkertijd. Abrikozenjam, sinaasappelschil, mango. Vanille en toast.

Château de Rayne Vigneau
80% Sémillon, 20% Sauvignon Blanc. 13,5% alcohol. 160 gr/l suiker.
Geweldig dit jaar. Rijk en intens met goede zuren. Herkenbaar Rayne Vigneau met duidelijke hartigheid. Mandarijn, sinaasappelschil, grapefruit. Spannend.
Bekijk de video met de vintage-presentatie van Château de Rayne Vigneau.

Château Guiraud
65% Sémillon, 35% Sauvignon Blanc. 13,8% alcohol. 130 gr/l suiker. 
Tweede vintage met wijnmaker Sandray Garbay, die na 20 jaar Yquem verruilde voor Guiraud.
Duidelijke upgrade hier. Meer verfijning en precisie dan voorheen. Chique mondgevoel. Zijdezacht. Grapefruit, abrikozenjam, ananas, guave.
Bekijk de video met de vintage-presentatie van Château Guiraud.

Château La Tour Blanche
90% Sémillon, 10% Muscadelle. 13,7% alcohol. 150 gr/l suiker. 3,5 hl/ha. 18 maanden houtrijping, geheel nieuw.
Fors zoet maar ook hele goede zuren. Puur. Ananas, abrikozenjam. Florale tonen (vlierbloesem).

Château Lafaurie-Peyraguey
100% Sémillon. 13,5% alcohol. 5,1 hl/ha. 9 maanden rijping in Frans eikenhout en 9 maanden in RVS.
Vrij compleet. Volle botrytis, maar ook zuren en bitters. Sinaasappelschil, marmelade, grapefruit, abrikozenjam.

Château Lamothe Guignard
90% Sémillon, 5% Sauvignon Blanc, 5% Muscadelle. 14% alcohol. 150 gr/l suiker.
Flinke wijn, vrij rijk. Maar ook goede zuren. Abrikoos, mango, marmelade. Rogge en toast.

Château Rabaud Promis
100% Sémillon. 13,84% alcohol. 151 gr/l suiker.
Opgewekt en levendig. Zoet-zuur spanning. Goede zuren. Marmelade, sinaasappelschil, banaan, ananas en mandarijn. Lengte.

Château Raymond Lafon
80% Sémilon, 20% Sauvignon Blanc. 13,38% alcohol. 150 gr/l suiker.
Traditioneel in stijl. Rijk met intense botrytis en frisse finish. Abrikozen, sinaasappelschil, mango en vanille.

Château Rieussec
93% Sémillon, 7% Sauvignon Blanc. 14,3% alcohol. 148 gr/l suiker.
Elegant met zacht, filmend mondgevoel. Abrikozenjam, banaan en vanille. Goede zuren.

Château Sigalas-Rabaud
100% Sémillon. 13,8% alcohol. 140 gr/l suiker.
Mooi. Goede zuren geven frisheid. Goede botrytis met ook mooie hartigheid. Zelfs iets minerale ondertoon.

Château Suduiraut
100% Sémillon. 14% alcohol. 150 gr/l suiker. 12 hl/ha. 18 maanden houtrijping.
Rijk zonder enige logheid. Harmonieus. Abrikoos, mango, sinaasappelschil, banaan, bloesem, ananas. Compleet en erg goed.

Clos Haut Peyraguey
95% Sémillon, 5% Sauvignon Blanc. 14,13% alcohol. 160 gr/l suiker. 9,7 hl/ha. 20 maanden houtrijping (40% nieuw).
Vrij zoet. Gegrilde en gekonfijte ananas. Abrikozenjam.
Bekijk de video met de vintage-presentatie van Clos Haut Peyraguey.