Bordeaux 2021

Wat kun je verwachten van Bordeaux 2021?

Het voorjaar van 2022 staat voor Bordeaux in het teken van de En Primeur-campagne voor Bordeaux 2021. Het team van POOT Agenturen proefde vatmonsters van het nieuwe oogstjaar. Ook al is de houtrijping van de wijnen nog lang niet voltooid, deze vatmonsters geven al een goede indruk over de kwaliteit en het karakter van de 2021-oogst. We delen hier onze bevindingen na het proeven van de vatmonsters en het spreken van de wijnmakers en château-vertegenwoordigers.

Bordeaux 2021 in steekwoorden

  • Wisselende kwaliteit, kies zorgvuldig.
  • Dit jaar is het geen kwestie van linkeroever of rechteroever, maar gaat het vooral over individuele verschillen tussen wijnhuizen.
  • Linkeroever: klassieke, verteerbare wijnen. De beste wijnen zijn gemaakt door wijnhuizen die laat plukten en streng selecteerden. In veel gevallen hoge aandelen Cabernet Sauvignon.
  • Rechteroever: elegante, delicate wijnen en regelmatig hogere aandelen Cabernet Franc en Sauvignon dan gebruikelijk.
  • Witte wijnen: zeer hoge kwaliteit, een zeer goed jaar voor wit. Precisie, balans en levendige zuren.
  • Edelzoete wijnen: uitzonderlijke lage opbrengsten, maar grootse kwaliteit. Rijk en intens met hoge zuren.

Algemeen over 2021

Het groeiseizoen van 2021

Oogstjaar 2021 was niet extreem koel of nat, maar de kou en neerslag sloeg toe op de lastigste momenten van het groeiseizoen. Daardoor werd het groeiseizoen verstoord en hadden wijnmakers te kampen met veel meeldauw en rot. Lees hier uitgebreide informatie in ons artikel over het groeiseizoen van 2021.

De volumes in oogstjaar 2021 zijn 20% lager dan het 10-jarig gemiddelde. Dat komst door ernstige vorst begin april, serieuze meeldauw begin zomer en een onregelmatig groeiseizoen. De verschillen tussen de châteaux zijn echter groot.

2021: sterk afhankelijk van locatie en wijnmaker

In 2021 waren de individuele verschillen tussen châteaux groot. Zo hadden wijnhuizen in de Médoc dicht bij de rivier meer geluk tijdens de vorst. In Pomerol was bijna geen vorst. Sauternes en Barsac werden echter zwaar getroffen en eindigden het jaar met pijnlijk lage opbrengsten (ter illustratie: 0,8 hl/ha bij Château Suduiraut).

In onze bezoeken hoorden we verschillende verhalen over het harde werk in de wijngaarden dit jaar. Zo ging een team van veertig werknemers acht weken lang door de wijngaarden om meeldauw te bestrijden bij Château Ducru-Beaucaillou. Terwijl in Pomerol juist weer weinig meeldauwproblemen waren.

Eén van de cruciale keuzes dit jaar was het juiste oogstmoment. Met een regenverwachting op komst eind september kozen sommige wijnhuizen voor veiligheid met een vroege oogst. Anderen namen het risico om te wachten: het bleek de juiste keuze, want de regen viel mee: deze wijnhuizen konden hun druiven oogsten op grotere rijpheid. Andere belangrijke keuzes waren het kiezen voor strenge selectie, de juiste blend en een juiste extractie en houtrijping.

Algeheel beeld van de kwaliteit

Kwalitatief blijft 2021 achter op de zeer goede oogstjaren die Bordeaux recent achter de rug heeft. De jaargang kan over de breedte genomen niet tot de grote jaargangen gerekend worden. Desondanks zijn er genoeg wijnen met kwaliteit, zeker voor wie van een puurdere, delicatere stijl houdt.

De beste wijnen dit jaar komen van de beste terroirs en van de wijnmakers die het meeste zorg besteedden aan hun wijngaarden en de juiste keuzes maakten.

Vergelijking met andere oogstjaren

2021 is een veel klassieker jaar dan veel van de voorgaande oogstjaren. Na de warme, rijpere wijnen uit 2018, 2019 en 2020 valt direct op aan de wijnen uit 2021 dat de alcoholpercentages veelal rond 12,5-13% liggen: een flink contrast met de 14-15% van voorgaande jaren.

De wijnen zijn eleganter en lichter in stijl. De vergelijking met veel van de recente oogstjaren gaat daarom niet op. 2021 ligt iets meer in lijn van jaren als 2014 en 2017, maar is desondanks toch heel anders van karakter. 2021 heeft een vrij delicaat karakter, vaak met florale tonen en in de beste gevallen een mooie puurheid met veel terroirexpressie. Groene tonen komen niet veel voor. Minder geslaagde exemplaren zijn of te licht en zacht, of hebben juist ietwat ruwere, onrijpe tannine. In andere gevallen is de houtrijping niet geheel in balans.

Eén markant verschil met eerdere klassieke jaargangen is dat de kennis en kunde tegenwoordig zeer groot is en daarnaast overdadige houtrijpingen en extracties op hun retour zijn. Stilistisch is de jaargang daarom niet te vergelijken met eerdere klassieke jaargangen.

Per appellatie

Linkeroever: Médoc

Eén van de belangrijkste karaktereigenschappen van de Médoc in 2021 is het hoge aandeel Cabernet Sauvignon (en ook Cabernet Franc en Petit Verdot). Merlot was veel gevoeliger voor de meeldauw dit jaar. Daarentegen lukte het op sommige plekken wel om Cabernet Sauvignon heel geleidelijk mooi rijp te laten worden. Veel châteaux hebben hun hoogste aandeel Cabernet Sauvignon ooit in hun wijnen.

De wijnen bevatten veel frisheid en hebben alcoholpercentages van 12,5-13%.

Hoewel de kwaliteit wisselt, hebben de beste wijnen een puur, fris en spannend Cabernet Sauvignon-karakter in zijn meest delicate vorm.

  • Saint-Julien is dit jaar de best presterende en ook meest consistente appellatie van de Médoc. De wijnen hebben substantie, zijn gebalanceerd en hebben een puur Cabernet Sauvignon-karakter.
  • Saint-Estèphe komt over het algemeen goed uit de verf, met gebalanceerde wijnen met kracht en balans.
  • Pauillac komt zeer klassiek over, dit jaar met een delicatere kracht, maar wel met de kenmerkende mineraliteit.
  • De kwaliteit in Margaux is wisselend. De beste wijnen leunen op een hoog aandeel Cabernet Sauvignon. Andere wijnen tonen onbalans in de tanninestructuur.

Bij minder bekende châteaux is voorzichtigheid geboden. In de AOCs Bordeaux (Supérieur)(Haut-)Médoc en ook Listrac-Médoc en Moulis-en-Médoc zijn wijnen van wisselende kwaliteit gemaakt: er zijn zowel positieve verrassingen als ongebalanceerde wijnen. De bekende namen zijn de veiligste opties.

Ook bij tweede wijnen bij bekende châteaux is de kwaliteit wisselend. Er zijn geslaagde, mooi drinkbare exemplaren. En er zijn tweede wijnen (met name met hogere aandelen Merlot) die onbalans tonen. 

De witte wijnen uit de Médoc zijn dit jaar uitstekend (zie hieronder bij Pessac-Léognan voor meer toelichting over witte wijnen).

Linkeroever: Pessac-Léognan en Graves

Pessac-Léognan kent dit jaar een sterke tweedeling in kwaliteit.

De witte wijnen uit Pessac-Léognan en Graves horen bij de allerbeste van het oogstjaar. Door de warme, maar niet hete zomer (vooral gunstig voor Sauvignon Blanc) hebben de witte druivensoorten prachtige, verfijnde fruitaroma’s ontwikkeld en zijn de zuren levendig en precies. Het is het beste oogstjaar voor witte Bordeaux sinds 2017.

De rode wijnen van Pessac-Léognan zijn dit jaar vriendelijk en toegankelijk in karakter. Echter lijken ze in vergelijking met Médoc minder frisheid en spanning te bevatten.

Rechteroever

De wijnen van de rechteroever zijn dit jaar vaak delicaat van karakter met soms tonen van rood fruit naast het blauwe en zwarte fruit. In tegenstelling tot de zeer rijke, alcoholische wijnen van voorgaande jaren zijn de wijnen dit jaar vaak rond de 13-13,5%.

Zeker in combinatie met de steeds gangbaardere, elegantere stijl van wijn maken, zijn de wijnen dit jaar floraal en liefelijk van karakter. In de beste gevallen heeft het wijnhuis concentratie weten te bereiken zonder ruwheid in de tannines te introduceren. Veel huizen hebben een iets hoger Cabernet Franc-aandeel dit jaar, wat soms kruidige en bessige tonen geeft. In de beste wijnen van Saint-Émilion komt het energieke karakter van de kalkstenen bodems door. Pomerol had minder meeldauw- en vorstproblemen en de wijnen zijn hier dan ook enigszins dikker met meer grip.

Ook dit jaar blijft gelden dat er goede wijnen voor betaalbare prijzen zijn te vinden in minder bekende appellaties als Fronsac en Castillon. Hetzelfde geldt voor Lalande-de-Pomerol en de satellieten van Saint-Émilion. Echter is zorgvuldigheid dit jaar geboden bij het uitkiezen.

Sauternes en Barsac

De opbrengsten in Sauternes en Barsac waren pijnlijk laag dit jaar: er is heel weinig gemaakt. De kwaliteit is echter uitzonderlijk goed. De wijnen zijn rijk en intens met een pure fruitexpressie en veel frisheid door levendige, hoge zuren.