Proefnotities Bordeaux 2023: Margaux

POOT proefde diverse Bordeaux 2023-vatmonsters. We delen onze bevindingen over de wijnen uit Margaux op deze pagina. Daarbij delen we ook andere nuttige informatie, zoals blends, video's van de wijnmakers, etc.

Margaux

Château Boyd-Cantenac
56% Cabernet Sauvignon, 33% Merlot, 7% Petit Verdot en 4% Cabernet Franc.
Zacht en elegant. Blauwe bessen. Subtiel floraal, ook tijm. Iets romig met zachte tannine.

Château Brane-Cantenac
77% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot, 1% Cabernet Franc, 1% Carménère en 1% Petit Verdot. 13,5% alcohol. 18 maanden houtrijping, in 100% nieuw eiken.
Chique. Romige body. Verfijnde tanninestructuur. Kersen, jeneverbes, viooltjes, lavendel, grafiet. Vanille subtiel. Goede frisheid, daardoor mooi verteerbaar. Erg goed.

Baron de Brane
Prima tweede wijn. Romig. Blauwe bes, viooltjes, subtiel koffie. Toegankelijk en aangenaam.

Château Cantenac-Brown
Voor het eerst gemaakt in een gloednieuwe wijnkelder.
71,5% Cabernet Sauvignon, 27% Merlot en 1,5% Cabernet Franc. 13,5% alcohol. 38,5 hl/ha. 18 maanden houtrijping in 60% nieuw hout.
Mooi zuiver en precies. Zwarte bessen, viooltjes, ietsje mokka. Subtiel kruidig. Goede frisheid. Minerale afdronk.

Château d'Issan
Erg goed dit jaar. Zwarte bessen, grafiet en mokka. Florale tonen. Complex en gelaagd. Veel diepte, veel lengte. Mooi.

Château Dauzac
66% Cabernet Sauvignon, 34% Merlot. 14% alcohol. 35 hl/ha. 15 maanden rijping in 90% nieuw eikenhout en 10% amfora.
Solide. Pruimen, blauwe bessen, zwarte bessen. Melkchocolade.

Château Desmirail
55% Cabernet Sauvignon, 37% Merlot, 4% Petit Verdot, 4% Cabernet Franc. 13% alcohol. 46 hl/ha. 12 maanden houtrijping.
Zacht en vriendelijk. Blauwe bessen en pruimen. Aarde en mokka. Florale tonen.

Château Giscours
Château Giscours is sinds december 2023 voor 100% in eigendom van de Albada-familie.
71% Cabernet Sauvignon, 23% Merlot en 6% Cabernet Franc. 13,% alcohol. 31 hl/ha. 17 maanden houtrijping.
Substantieel met duidelijke structuur. Goede frisheid. Zwarte bessen, blauwe bessen. Ook floraal. Lengte.

Château Kirwan
65% Cabernet Sauvignon, 23% Merlot, 6% Petit Verdot en 1% Carménère. 50 hl/ha.
Elegant en sappig met goede frisheid. Zwarte bessen. Florale en kruidige tonen. Romig.

Château Labégorce
47% Cabernet Sauvignon, 45% Merlot, 5% Petit Verdot en 3% Cabernet Franc. 13,5% alcohol. 32 hl/ha. 12 maanden rijping in 30% nieuw hout.
Goed. Zwarte bessen, kersen. Witte peper en bloemen. Sappig en gebalanceerd. Zachte tannine.

Château Lascombes
Dit is de tweede vintage met Axel Heinz (ex-Masseto) als wijnmaker. De wijn heeft bovendien een nieuw etiket gekregen.
Significante upgrade hier. Nog steeds gul en rijk in stijl met duidelijk hout, maar preciezer en verfijnder dan voorheen. Chique en luxe houtgebruik. Verleidelijk en aromatisch. Blauwe bessen. Floraal.

Château Malescot St. Exupery
58% Cabernet Sauvignon, 37% Merlot en 5% Petit Verdot. 14% alcohol. 20 hl/ha. 12 maanden rijping in 60% hout en 40% amfora.
Blauwe bessen en florale tonen. Betrouwbaar. Rond en gebalanceerd.

Château Margaux
Oogst Merlot vanaf 11 september. Oogst Cabernet Sauvignon vanaf 22 september tot 5 oktober.
89% Cabernet Sauvignon, 5% Merlot, 4% Cabernet Franc en 2% Petit Verdot.
Ultiem elegant. Zijdezacht en fluweel mondgevoel. Zeer floraal: rozen, lavendel, viooltjes. Blauwe bessen, zwarte bessen. Verbluffend mooie, verfijnde tanninestructuur: tannine geeft vulling en grip, maar is bijna niet merkbaar. Zeer verfijnde frisheid. Ingetogen. Heel veel lengte.

Pavillon Rouge de Château Margaux
79% Cabernet Sauvignon, 14% Merlot, 5% Petit Verdot en 2% Cabernet Franc.
Elegant en verfijnd. Ingetogen, geeft zichzelf niet direct prijs. Zwarte bessen, gedroogd bloemblad, rozen, iets drop. Vrij chique. Uitstekende frisheid, mooi precieze tanninestructuur.

Pavillon Blanc de Château Margaux
Oogst van 23 tot 30 augustus.
Chique, maar delicaat en elegant. Mandarijn, limoenschil, kamperfoelie, ananas, perzik, kruisbes. Subtiel olieachtige textuur. Goede frisheid.

Château Palmer
50% Cabernet Sauvignon, 46% Merlot, 4% Petit Verdot.
Chique en koninklijk. Aanvankelijk weelde en verleiding en geeft dan in de afdronk pas z'n grip en frisheid weg. Zwarte bessen en blauwe bessen. Viooltjes. Energiek. Zeer verfijnde tannine. Onwijze lengte.

Alter Ego de Palmer
53% Cabernet Sauvignon, 43% Merlot, 4% Petit Verdot.
Heel verleidelijk. Zeer zachte, fluwelen tanninestructuur. Écht Margaux. Sappig. Zwarte bessen, witte peper. Romig en zacht met goede frisheid.

Château Pouget
47% Cabernet Sauvignon, 38% Merlot, 12% Petit Verdot en 3% Cabernet Franc.
Schoon en zuiver. Zwarte bessen en blauwe bessen. Lavendel. Verfijnde tannine. Elegant met goede frisheid. Houtgebruik goed in balans.

Château Prieuré-Lichine
64% Cabernet Sauvignon, 31% Merlot en 5% Petit Verdot. 13% alcohol. 40 hl/ha. 15 maanden rijping 35% nieuw hout.
Elegant en verfijnd. Blauwe bessen en bloemen. Iets mineraal. Verticaliteit.

Château Rauzan-Gassies
90% Cabernet Sauvignon, 10% Merlot. 14% alcohol. 18 maanden rijping in 60% nieuw hout.
Verleidelijk. Blauwe bessen, bramen, zwarte olijf. Romig. Iets rustieker in stijl.

Château Rauzan-Ségla
Oogst Merlot tussen 7 en 15 september. Oogst Cabernet Sauvignon tussen 15 en 29 september. Oogst Petit Verdot tussen 19 en 20 september. 30 hl/ha
85% Cabernet Sauvignon, 13,5% Merlot en 1,5% Petit Verdot. Hoogste percentage Cabernet Sauvignon ooit voor Rauzan-Ségla. 13,5% alcohol.
18 maanden rijping in 55% nieuw hout.
Compleet en chique. Aromatisch. Zwarte bessen, viooltjes, gedroogde bloemenbladeren, zwarte olijf. Iets ziltig en ook subtiel citroenzest. Ragfijne tanninestructuur. Uitstekende zuren. Prachtige combinatie tussen elegantie en diepte. Veel lengte.

Ségla
Oogst Merlot tussen 7 en 15 september. Oogst Cabernet Sauvignon tussen 15 en 29 september. Oogst Petit Verdot tussen 19 en 20 september. 30 hl/ha
78% Cabernet Sauvignon, 18% Merlot en 4% Petit Verdot. 13,5% alcohol.
18 maanden rijping in 15% nieuw hout.
Zeer precies en verfijnd. Zwarte bessen, florale tonen, iets zilt en grafiet. Uitstekende structuur voor een tweede wijn. Mooie frisheid. 'Crunchy'.

Château Tour de Mons
Lichtere stijl Margaux. Heel elegant. Sappig fruit en florale tonen. Iets minerale ondertoon.