Proefnotities Bordeaux 2022: Saint-Émilion

POOT proefde diverse Bordeaux 2022-vatmonsters. We delen onze bevindingen over de wijnen uit Saint-Émilion op deze pagina. Daarbij delen we ook andere nuttige informatie, zoals blends, video's van de wijnmakers, etc.

Saint-Émilion

Château Angélus
60% Merlot, 40% Cabernet Franc. Geplukt tussen 6 en 28 september. Angélus heeft ‘The Majestic’ gekozen als titel voor oogstjaar 2022. 22 maanden houtrijping, nieuw eikenhout en ook een aantal foudres (30 hl) voor Cabernet Franc.
Angélus is vorig jaar zelf uit de classificatie van Saint-Émilion gestapt.

De nieuwe Angélus 2022 past perfect in de lijn van steeds meer verfijning die het wijnhuis sinds enkele jaren zoekt. Silky aanzet. Ontzettend smooth. Aardbei, blauwe bessen, lavendel. Verraderlijk elegant, maar heeft veel diepte erachter. Mooie kalkige ondertoon. Heel complete wijn.

Carillon d'Angélus
90% Merlot en 10% Cabernet Franc. De wijngaarden voor Carillon beslaan nu 18 hectare, met voor het eerst 3 hectare van Château Bellevue erin opgenomen. 16-18 maanden houtrijping, 60% nieuw.
Zeer verfijnde luxe. Elegant, zacht en smooth. Mooi substantieel. Aardbeien en bloemen. Fraaie wijn.

Château Ausone
50% Cabernet Franc, 50% Merlot. Oogst tussen 5 en 27 september. Houtrijping van 20 maanden. Ausone is in 2021 jaar zelf uit de classificatie van Saint-Émilion gestapt.
Indrukwekkend! Aromatisch, zeer geparfumeerd. Bijna zoete kersen (zonder enige overrijpheid). Energiek, ziltig, mineraal en schonend. Concentratie zonder gewicht. Munt, viooltjes en lavendel. Chique houtgebruik, perfect in balans. Grootse wijn.

Chapelle d'Ausone
60% Cabernet Franc, 35% Merlot, 5% Cabernet Sauvignon. Oogst tussen 5 en 30 september. 20 maanden houtrijping.
Erg goede tweede wijn. Aromatisch. Bramen, zwarte kersen. Diepte. Florale tonen. Energiek met mooie mineraliteit. Chique houtgebruik, dat in proportie staat tot de wijn. Frisse finish door goede zuren. Lengte.

Château Beausejour-Duffau-Lagarosse
69% Merlot, 31% Cabernet Franc. Het aandeel Cabernet Franc is één van de hoogste ooit in de wijn. 14,5% alcohol. Dit jaar is er geen groene harvest uitgevoerd: dat was niet nodig door juist al eerder in de snoeifase de juiste en vooral precieze keuzes te maken. De wijngaarden maakten geen waterstress mee daardoor ook. 42 hl/ha. De malolactische vergisting vindt tegenwoordig plaats in cementen tanks. Er zijn geen punch-downs gedaan, maar enkel pump-overs. Een renovatie van de wijnkelders staat op de planning, inclusief nieuwe, kleinere cementen tanks om preciezere vinificaties te kunnen doen.
Aromatisch. Zeer diepe, pure, perfect rijpe fruitsmaken. Aardbeien en kersen. Zelfs iets gekonfijt fruit. Substantieel en tegelijkertijd energiek en elegant. Subtiel mineraal. Heel zachte tannines. Diepe florale tonen. Romig. Heel erg goed.

Croix de Beausejour
Mooie tweede wijn van een wijnhuis om in de gaten te houden de komende jaren. Mooi rijpe aardbei, peper. Sappig. Goede frisheid.

Château Beau-Séjour Bécot
76% Merlot, 22% Cabernet Franc, 2% Cabernet Sauvignon. 14,5% alcohol. 33 hl/ha. De blend bevat dit jaar voor het eerst Cabernet Franc uit een opnieuw aangeplante wijngaard, waar de wijnstokken in de noord-zuidrichting zijn aangeplant om frisheid te bevorderen. Hoewel het plan was om in dit oogstjaar voor een korte vinificatie te gaan, bleek een lange inweking van 45 dagen uiteindelijk beter te passen. Volgend jaar wordt de nieuwe wijnkelder van Beau-Séjour Bécot geopend. Ook worden er op dit moment bodemanalyses gedaan, zelfs in subdelen van percelen.
Het hogere aandeel Cabernet Franc tilt Beau-Séjour Bécot naar een nog hoger niveau. Zeer veel spanning en complexiteit. Precieze, verfijnde tanninestructuur die mooie grip brengt. Aardbei, bessen en rabarber. Wilde kruiden, lavendel en rozemarijnbloesem. Ziltigheid. Duidelijke kalktoets. Opwekkende, prikkelende zuren die veel frisheid brengen en de mond schonen in de finish. Prachtige wijn en een nieuw hoofdstuk voor Beau-Séjour Bécot.

Château Joanin Bécot (Castillon Côtes de Bordeaux)
80% Merlot, 20% Cabernet Franc. 15% alcohol.
Superaromatisch van karakter. Aardbeien, kersen, bramen, iets salmiak. Fruitig. Heel bloemig. Zachte tannines. Kalk. Mooi rijp. Zeer knap geïntegreerde 15% alcohol, die totaal niet stoort.

Château Berliquet
65% Merlot, 35% Cabernet Franc. 14,5% alcohol. Oogst Merlot tussen 29 augustus en 5 september, Cabernet Franc op 14 september. 45 hl/ha. 16 maanden houtrijping, 44% nieuw en 8 amfora. In eigendom van Chanel, tevens eigenaar van Canon en Rauzan-Ségla.
Substantiële Berliquet. Goede vulling en toch elegant. Bessig. Aardbeien, kersen en iets braam. Licht floraal. Peperkorrels. Romige textuur. Energiek. Geslaagd.

Château Canon
75% Merlot, 25% Cabernet Franc. 14,5% alcohol. Oogst Merlot tussen 30 augustus en 12 september, Cabernet Franc tussen 15 en 22 september. 45 hl/ha. 18 maanden houtrijping, 50% nieuw.
Zeer, zeer goed. Aardbei, braam, pruim, maar ook jeneverbes, peper, salmiak en honingdrop. Ziltig met een onmiskenbare kalkige toets. Flinke structuur en toch een zeer zacht en rond mondgevoel. Knisperende, energieke spanning. Zeer gebalanceerd.

Croix Canon
59% Cabernet Franc, 41% Merlot. 14,5% alcohol. Oogst Merlot tussen 30 augustus en 12 september, Cabernet Franc tussen 15 en 22 september. 45 hl/ha. 16-18 maanden houtrijping, 30% nieuw.
Zeer de moeite waard als tweede wijn. Kersen, aardbeien en bramen. Aromatisch en sappig. Substantieel en elegant tegelijkertijd. Kalkige mineraliteit en ook iets zilt. Romig. Goede frisheid.

Château Cheval Blanc
53% Merlot, 46% Cabernet Franc, 1% Cabernet Sauvignon. 28 hl/ha. 100% nieuw eiken. Vanwege de hoge en uniforme kwaliteit in de verschillende percelen, maar ook de lage opbrengsten is ervoor gekozen alle wijn dit jaar te gebruiken voor de Grand Vin, er is geen rode Petit Cheval gemaakt.
Cheval Blanc is in 2021 jaar zelf uit de classificatie van Saint-Émilion gestapt.

Compleet en absoluut foutloos. Chique en luxe. Zeer verfijnd met gestructureerde, maar geruisloze tannines. Mooie frisheid. Florale tonen, wilde kruiden, munt. Zwarte bessen, bramen en pruimen. Romig hout en specerijen. Zeer complex, harmonieus en compleet. Heel knap gemaakt.

Château Côte de Baleau
14,5% alcohol.
Flinke wijn. Pruimen en bramen. Hout geeft mokkatoets.

Château Croix de Labrie
84% Merlot, 10% Cabernet Sauvignon, 6% Cabernet Franc. 14,5% alcohol. Oogst tussen 14 en 29 september. 35 hl/ha. 80% kleine houten vaten (waarvan 70% nieuw) en 20% foudres/demi-muids.
Kersen en aardbeien. Veel fruit. Wilde kruiden. Romige textuur met iets koffie. Spanning.

Château de Fonbel
85% Merlot, 10% Cabernet Sauvignon, 5% Carmenère. Oogst tussen 15 en 26 september. Eigendom van de Vauthier-familie, die ook Ausone bezit.
Leuke wijn uit de stal van Ausone. Zacht en elegant met toch ook goede structuur. Bramen, pruimen en wilde kruiden.

Château Figeac
35% Merlot, 34% Cabernet Franc, 31% Cabernet Sauvignon. 14% alcohol. Oogst tussen 1 en 26 september. In de wijngaard werd niet teveel ingegrepen. Er werd minder blad weggehaald. De aarde werd omgeschept om te voorkomen dat het weinige water zou verdampen. Vrijwel geen ‘groene oogst’ uitgevoerd. De temperatuur tijdens de vergisting werd dit jaar uitgevoerd op 26 graden i.p.v. de gebruikelijke 28 graden. Geen pigéage en geen punch-downs uitgevoerd tijdens dit oogstjaar.
Château Figeac is vorig jaar gepromoveerd tot de Premier Grand Cru Classé 'A'-status in de nieuwe classificatie van Saint-Émilion.
Zeer complete wijn. Aromatisch. Bramen, cassis. Sappig fruit. Heel veel diepte. Licht floraal. Ook iets ziltig. Uitstekende frisheid. Mooie tanninestructuur. Houtgebruik klopt precies, spot-on. Zeer gebalanceerd. Prachtig karakter van elk van de drie druivensoorten in de blend, met name Cabernet Sauvignon is voelbaar.

Château Fleur Cardinale
Energiek. Aardbei en kers. Peper. Subtiele florale tonen (lavendel).

Château Fombrauge
71% Merlot, 29% Cabernet Franc. Oogst tussen 12 en 27 september. 43 hl/ha.
Dik en rijk. Kersen en pruimen. Rijkelijk hout, extra tannine van het hout. Specerijen.

Château Fonplégade
Uitstekend gedefinieerd en precies. Pruimen en aardbeien. Drop. Kruidig. Energiek. Spannende tanninestructuur.

Château La Dominique
88% Merlot, 11% Cabernet Franc, 1% Cabernet Sauvignon. 15% alcohol. Oogst tussen 7 en 20 september. 38 hl/ha. 14 maanden houtrijping, 50% nieuw, 40% 1-jaar oude vaten en 10% amfora.
Herkenbaar La Dominique in z’n gulheid. Verleidelijk en aromatisch. Veel donkere kersen. Rijpe tannines. Zoete specerijen.
Bekijk de video met de vintage-presentatie van Château La Dominique.

Château La Gaffelière
60% Merlot, 40% Cabernet Franc. 14,5% alcohol. 40 hl/ha. 13-15 maanden houtrijping.
La Gaffelière is vorig jaar zelf uit de classificatie van Saint-Émilion gestapt.
Verleidelijk. Aardbeien en kersen. Nette frisheid. Mooi energiek en opwekkend. Romig. Mooie wijn.

Château Lassègue
Lassègue is één van de nieuwkomers in de classificatie van Saint-Émilion en mag vanaf de 2022-oogst de Saint-Émilion Grand Cru Classé-titel voeren.
Moderne, rijke, geconcentreerde stijl. Aromatisch. Veel fruit. Rozen. Romig. Hout geeft mokka, koffie en vanille. Dikke wijn.

Château Larmande
Aardbeienjam. Dikte en rijpheid. Iets glycerol in textuur. Ook energiek. Lichte ziltigheid. Flink rijp en daarmee minder typisch, maar zonder meer een goede wijn.
Bekijk de video met de vintage-presentatie van Château La Dominique.

Château Larcis Ducasse
Mooie combinatie van rijpheid en frisheid. Blauwe bessen. Iets peper. Goede frisheid. Zeer romig.
Bekijk de video met de vintage-presentatie van Château Larcis Ducasse.

Château Laroque
Wederom geslaagd. Aromatisch. Kersen, bramen en pruimen. Goed gedoseerd hout. Spicy peper. Fijne structuur. Goede zuren die frisheid tot aan het einde geven. Zoals altijd één van de meest complete wijnen binnen z’n prijsklasse.

Château Mangot
65% Merlot, 30% Cabernet Franc, 5% Cabernet Sauvignon. 14,5% alcohol. Oogst tussen 6 september en 3 oktober. 13-15 maanden houtrijping in 25% nieuw hout, 15% 1-jarig, 15% 2-jarig, 15% amfora, 10% RVS en 5% grote houten vaten.
Mangot is één van de nieuwkomers in de classificatie van Saint-Émilion en mag vanaf de 2022-oogst de Saint-Émilion Grand Cru Classé-titel voeren.
Uitstekende wijn, zeker gezien z’n prijsklasse. Bramen en pruimen. Iets vanille. Drop en aarde. Goede dikte. Gebalanceerd.

Château Moulin Saint Georges
80% Merlot, 20% Cabernet Franc. Oogst tussen 19 en 26 september. 18 maanden houtrijping. Eigendom van de Vauthier-familie, die ook Ausone bezit.
Veel elegantie en verfijning. Zeer aromatisch en geparfumeerde wijn. Bloemig. Kersen, aardbeien en pruimen. Mooi huitgebruik. De stempel van Ausone is voelbaar hier.

Château Pavie
52% Merlot, 30% Cabernet Franc, 18% Cabernet Sauvignon. 14,47% alcohol. 31 hl/ha. Oogst tussen 19 september en 1 oktober. 75% nieuw eiken, 25% 1-jaar oude vaten.
Pavie heeft een eenmalig, unieke zwarte flesuitmonstering om het 10-jarig jubileum van de promotie tot de Premier Grand Cru Classé ‘A’-status te vieren en bovendien het 25-jarig jubilieum van eigenaar Gérard Perse bij Pavie te vieren. De wijngaarden van Pavie Decesse en Bellevue Mondotte zijn sinds 2022 in Pavie opgegaan.
Luxe en chique wijn. Pruimen, bramen en zwarte kersen. Iets vanille. Goede energie. Heel smooth en gepolijst.

Aromes de Pavie
50% Merlot, 50% Cabernet Franc. 14,55% alcohol. 28 hl/ha. Geplukt tussen 22 en 24 september. 50% nieuw eikenhout.
Smooth, chique en gepolijst. Heel zacht. Rijp en donker fruit. Pruimen, zwarte kersen en bramen. Gedroogde bloemen. Fluwelen tannine.

Château Pavie-Macquin
80% Merlot, 19% Cabernet Franc, 1% Cabernet Sauvignon. 14,5% alcohol. 31 hl/ha. 16-18 maanden houtrijping.
Gave wijn. Aromatisch en geparfumeerd. Mooi gedefinieerd fruit. Fluwelen, hele precieze tannine. Goede zuren. Iets laurier. Veel lengte.

Château Peby Faugères
Geparfumeerd en verleidelijk. Pruimen en bramen. Stijl met rijkelijk hout. Daarachter veel precisie, goede zuren en mooi rijpe tannine.

Château Quinault l'Enclos
63% Merlot, 20% Cabernet Sauvignon, 17% Cabernet Franc. Oogst tussen 30 augustus en 16 september. Slechts 18 hl/ha door vorst in april. 14% alcohol. Per perceel gevinifieerd in grote houten vaten en foudres. In eigendom van LVMH, tevens eigenaar van Cheval Blanc en Yquem.
Volrijp fruit. Pruimen, bramen, blauwe bessen, iets zwarte bes en blauwe bes. Modern. Dikte. Rond. Modern en uitnodigend. Chocoladeachtige, rijpe tannine. Ook florale tonen. Gebalanceerd.

Château Quintus
58,5% Merlot, 41,% Cabernet Franc. 15,5% alcohol. In eigendom van de Clarence Dillon, die ook Haut-Brion en La Mission Haut-Brion bezit.
Serieuze wijn, in kwaliteit en in karakter. Flinke structuur en ook veel verfijning. Bramen, blauwe bessen en pruimen. Floraal. Wilde kruiden. Aarde. Cabernet Franc geeft mooie spanning aan de wijn.

Le Dragon de Quintus
81,6% Merlot, 12,1% Cabernet Franc en 6,3% Malbec. 35% nieuw hout. 15,5% alcohol.
Serieuze wijn. Flinke diepte en concentratie. Pruimen, bramen en zwarte kersen. Aarde. Flinke wijn.

Château Rocheyron
14,8% alcohol. Biologisch gecertificeerd.
Veel wijn. Diepe, rijke stijl. Geconcentreerd. Maar ook goede zuren en sappig fruit. Kersen. Verfijnde, precieze tannine. Hout juist gedoseerd. Iets mokka. Alcohol ondanks dat deze hoog is uitstekend geïntegreerd.

Château Troplong Mondot
50 hl/ha.
Aromatisch. Pruimen, aardbeien en zwarte kersen. Energiek met een duidelijke kalkige toets. Goede vulling. Licht floraal. Elegant en verfijnd. Heel gebalanceerd. Veel lengte. Erg mooie wijn!

Mondot
90% Merlot en 10% Cabernet Franc (die voor het eerst uit nieuwe plots komt). Komt niet En Primeur uit. 40% gerijpt in RVS en 60% in eikenhouten vaten van 1 jaar oud.
Uitstekende tweede wijn. Aromatisch. Pruimen, bramen en aardbeien. Mooi energiek en puur. Iets kalk. Zachte tannine. Mooie balans.

Château Trotte Vieille
50% Cabernet Franc, 45% Merlot, 5% Cabernet Sauvignon. 100% nieuw eikenhout.
Heel goed met mooie frisheid. Bessig. Bramen. Florale tonen (lavendel). Jeneverbes en munt. Heel veel Cabernet Franc-karakter en -spanning. Mooie balans. Fraai in 2022.

Dame de Trotte Vieille
Uitstekende concentratie voor een tweede wijn. Bramen, wilde kruiden en lavendel. Duidelijke Cabernet Franc-toets. Iets ziltig.

Clos Fourtet
Diepe concentratie hier. Flink rijp en tegelijkertijd ook heel energiek. Pruimen, drop. Iets ziltig. Romige textuur.
Bekijk de video met de vintage-presentatie van Clos Fourtet.

Saintayme (Saintem)
100% Merlot. Geplukt tussen 17 september en 3 oktober. 14,4% alcohol. 30% nieuw eiken. Eigendom van de Durantou-familie, die ook L'Église Clinet bezit.
Geparfumeerd. Aardbeien. Minerale ondertoon. Precieze structuur met goede zuren. Veel wijn in z’n prijsklasse.