Proefnotities Bordeaux 2021: Sauternes en Barsac
POOT proefde diverse Bordeaux 2021-vatmonsters. We delen onze bevindingen over de edelzoete wijnen van Sauternes en Barsac op deze pagina. Daarbij delen we ook andere nuttige informatie, zoals blends, video's van de wijnmakers, etc.
Barsac
Sauternes
- Château d'Arche
- Château Bastor-Lamontagne
- Château de Fargues
- Château Lafaurie-Peyraguey
- Château de Rayne-Vigneau
- Château Suduiraut
- Clos Haut-Peyraguey
Barsac
Château Coutet
75% Sémillon, 23% Sauvignon Blanc, 2% Muscadelle. 13% alcohol. 131 gr/l suiker. Oogst tussen 30 september en 18 oktober.
Heel goed. Intense botrytis-tonen. Zeer herkenbaar Coutet met veel delicate verfijning. Vlierbloesem. Passievrucht, nectarine, mango, banaan. Diepte en balans.
Bekijk de video met de vintage-presentatie van Château Coutet.
Château Doisy-Daëne
100% Sémillon. 13,6% alcohol. 124 gr/l suiker.
Veel diepte en grote zuiverheid. Veel puur fruit (mango, sinaasappelschil, citroenschil). Uitstekende botrytis. Ook goede hartigheid. Uitstekende zuren.
Bekijk de video met de vintage-presentatie van Château Doisy-Daëne.
Sauternes
Château d'Arche
123 gr/l suiker.
Goede balans. Ananas, mango, abrikoos. Zuiverheid.
Château Bastor-Lamontagne
45% Sémillon, 55% Sauvignon Blanc. 13% alcohol. 146 gr/l suiker. Slechts 250 kisten gemaakt.
Mango, abrikoos, citroenschil, sinaasappelschil. Goede zoet-zuurbalans. Fors zoet. Mooi pure stijl.
Château de Fargues
80% Sémillon, 20% Sauvignon Blanc. 13,5% alcohol. 130 gr/l suiker.
Rijk, dik en bijzonder. Altijd één van de rijkste Sauternes en dat is dit jaar niet anders. Prachtige zuren bieden tegenwicht aan rijkheid. Mango, abrikoos, citroenschil.
Bekijk de video met de vintage-presentatie van Château de Fargues.
Château Lafaurie-Peyraguey
93% Sémillon, 7% Sauvignon Blanc. 14,1% alcohol. 130 gr/l suiker. Oogst tussen 2 en 29 oktober.
Heel spannende zoet-zuurbalans. Ananas, abrikoos, mango, marmelade, gember, honing en citroenschil. Onwijs veel diepte. Zeer goed.
Bekijk de video met de vintage-presentatie van Château Lafaurie-Peyraguey.
Château de Rayne-Vigneau
78 Sémillon, 20% Sauvignon Blanc, 2% Muscadelle. 13,5% alcohol. 130 gr/l suiker.
Heel eigen. Herkenbaar Rayne-Vigneau met uitgesproken hartigheid en bitters. Gember en grapefruit. Rijke diepte met veel botrytis-tonen. Sinaasappelschil. Spannend.
Bekijk de video met de vintage-presentatie van Château de Rayne-Vigneau.
Château Suduiraut
90% verlies in de wijngaarden van Château Suduiraut. Zeer lage opbrengsten: 0,8 hl/ha!
100% Sémillon. In 3 ‘tries’ geplukt. Oogst tussen 1 en 27 oktober.
Grootse wijn. Rijk zonder heftig te zijn. Fors zoet met rinse zuren. ‘Full-on’ botrytis. Ook veel elegantie. Honing, rogge, crème brûlée, sinaasappelschil, marmelade. Prachtig gebalanceerd. Zeer compleet.
Bekijk de video met de vintage-presentatie van Château Suduiraut.
Clos Haut-Peyraguey
60% Sémillon, 40% Sauvignon Blanc. 13,8% alcohol. 142 gr/l suiker. Oogst tussen 1 en 28 oktober.
Solide. Zoet-zuur. Vrij zoet. Ananas, gember en honing. Medium intensiteit.
Bekijk de video met de vintage-presentatie van Clos Haut-Peyraguey.