Proefnotities Bordeaux 2023: Saint-Émilion

POOT proefde diverse Bordeaux 2023-vatmonsters. We delen onze bevindingen over de wijnen uit Saint-Émilion op deze pagina. Daarbij delen we ook andere nuttige informatie, zoals blends, video's van de wijnmakers, etc.

Saint-Émilion

Château Angélus
60% Merlot en 40% Cabernet Franc. 22 maanden rijping houtrijping: Merlot in nieuw hout, Cabernet Franc in foudres.
Diep florale geur. Bessen en aardbeien. Wilde kruiden, lavendel, drop en iets munt. Krijtige tanninestructuur geeft mooie grip. Heel puur. Heel precies. Substantieel en harmonieus. Chique houtgebruik, niet overdone. Fluwelen textuur.

Carillon d'Angélus
90% Merlot en 10% Cabernet Franc. 16-18 maanden houtrijping , 60% nieuw.
Geparfumeerd met veel florale tonen. Sappig aardbeienfruit, ook kersen. Lavendel. Fluwelen, zachte tanninestructuur. Mineraal, kalkig. Mooie vulling. Heel precies gemaakt. Goede lengte.

Château Ausone
Oogst op 14 en 19 september voor Merlot. Oogst op 25, 28 en 30 september voor Cabernet Franc.
60% Cabernet Franc en 40% Merlot. 20 maanden houtrijping in nieuw eiken.
Betoverende geur met diep florale tonen (rozen). Complete wijn. Zijdezachte textuur. Geweldige zuren en dito tanninestructuur. Verschonende frisheid. Ziltig en mineraal. Ultieme precisie. Zeer harmonieus.

Chapelle d'Ausone
Oogst op 14 en 19 september voor Merlot. Oogst op 25, 28 en 30 september voor Cabernet Franc. Oogst op 5 oktober voor Cabernet Sauvignon.
60% Cabernet Franc, 35% Merlot en 5% Cabernet Sauvignon. 20 maanden houtrijping in nieuw eikenhout.
Heel diepe geur. Zwarte bessen, aardbeien. Gedroogde bloemen. Kalk. Zeer precies. Chique houtgebruik. Schonende frisheid. Zeer verfijnde tanninestructuur. Energiek. Heel goed.

Château Beau-Séjour Bécot
Eerste oogstjaar in gloednieuwe wijnkelders. 39 hl/ha.
77% Merlot, 21% Cabernet Franc en 2% Cabernet Sauvignon. 14% alcohol.
Compleet. Zeer energiek. Bessen, jeneverbes, wilde kruiden, Szechuanpeper en kalk. Verkoelende tanninestructuur. Zeer goede frisheid.

Château Beauséjour (voorheen Beauséjour Duffau-Lagarrosse)
Oogst Merlot op 13, 14, 15, 19, 26, 28 en 29 september. Oogst Cabernet Franc op 2 en 3 oktober. 46 hl/ha.
70% Merlot en 30% Cabernet Franc. 14% alcohol. 14-16 maanden houtrijping.
Geparfumeerd. Aardbeien, kersen, bessen en granaatappel. Heel sappig. Uitstekende definitie. Verkoelende, kalkige tannine. Zeer verfijnd. Schoon en puur. Vulling. Goede lengte.

Croix de Beauséjour
95% Merlot, 5% Cabernet Franc. 40% nieuw hout.
Substantiële tweede wijn. Mooi gedefinieerd fruit. Kersen en aardbeien. Subtiel tonen van specerijen. Goede lengte.

Château Berliquet
59% Merlot en 41% Cabernet Franc. 14% alcohol. 45 hl/ha.
Stoer en karaktervol. Aardbeien, bessen en frambozen. Sappig, 'crunchy' fruit. Peper, leer en aarde. Goede frisheid. Stoere, maar precieze tannine.

Château Canon
Oogst Merlot van 6 september tot 4 oktober. Oogst Cabernet Franc van 20 september tot 3 oktober. 45 hl/ha.
71% Merlot en 29% Cabernet Franc. 14% alcohol. 16-18 maanden houtrijping in 50% nieuw hout.
Complete wijn. Absoluut foutloos. Zeer geparfumeerd. Veel florale tonen. Aardbeien, rozen, roze peperkorrels, salmiak en sterk ziltig. Superprecieze, ragfijne tannine. Frisheid volledig geïntegreerd. Uitzonderlijk veel lengte.

Croix Canon
Oogst Merlot van 6 september tot 4 oktober. Oogst Cabernet Franc van 20 september tot 3 oktober. 45 hl/ha.
54% Merlot en 46% Cabernet Franc. 14% alcohol. 16-18 maanden houtrijping in 27% nieuw hout.
'Crunchy' fruit. Zwarte bessen en aardbeien. Lavendel en drop. Mooi precieze tannine. Cabernet Franc-karakter komt goed tot uiting. Romige textuur. Zowel luchtig als goed gevuld. Harmonieus.

Château Cheval Blanc
52% Merlot, 46% Cabernet Franc en 2% Cabernet Sauvignon.
Aantrekkelijk, gul en zeer chique. Bosbessen, aardbeien, lavendel, chocolade, kalk, zilt. Onwijs knap verfijnde tanninestructuur. Volume zonder zwaarheid. Zeer precies. Veel lengte. Groots.

Le Petit Cheval
50% Merlot en 50% Cabernet Franc.
Aardbeien en bosbessen, ietsje gerookt paprikapoeder. Chique houtgebruik. Volle, maar verfijnde tannine. Precies. Minerale ondertoon.

Château Côte de Baleau
Verleidelijk. Aardbeien, bramen en zwarte bessen. Drop. Goede balans.

Château Croix de Labrie
Oogst van 20 september tot 6 oktober. 27 hl/ha.
85% Merlot, 10% Cabernet Sauvignon en 5% Cabernet Franc. 14,2% alcohol. 80% rijpt in 225 liter (60% nieuw) en 20% in foudres en demi-muids.
Intens en geconcentreerd, zonder zwaarheid. Kersen, aardbeien en blauwe bessen. Veel sappigheid. Genereus. Viooltjes. Koffie, vanille en subtiel ook aarde. Ook ziltig en kalkig in de afdronk. Mooi puur en precies. Veel lengte.

Château de Fonbel
Eigendom van de familie Vauthier (Ausone).
Oogst van 12 tot 21 september voor Merlot. Oogst op 29 september voor Carménère. Oogst van 4 tot 5 oktober op Cabernet Sauvignon.
64% Merlot, 28% Cabernet Sauvignon en 8% Carménère. 18 maanden rijping in tanks en 33% in eikenhouten vaten.
Schoon en puur. Aardbeien. Florale tonen. Duidelijk mineraal, kalkig en ziltig. Verkoelend. Elegant. Goede diepte.

Château Figeac
Oogst van 6 september tot 15 september voor Merlot. Oogst van 27 september tot 5 oktober voor Cabernet.
41% Merlot, 32% Cabernet Franc en 27% Cabernet Sauvignon. 13,5% alcohol. Houtrijping in 100% nieuw eikenhout.
Volledig complete wijn. Zo precies. Zijdezachte textuur. Zeer knappe tanninestructuur die volledig is gëintegreerd. Hout perfect gedoseerd. Aardbeien, bessen, lavendel.

Château Fleur Cardinale
Sappig aardbeienfruit. Gul en rond. Minerale, kalkige ondertoon.

Château Fonroque
Sappig fruit: aardbeien en kersen. Precies gemaakt. Rijke tanninestructuur.

Château La Clotte
Eigendom van de familie Vauthier (Ausone).
Oogst op 11, 15 en 19 september voor Merlot. Oogst op 28 september voor Cabernet Franc.
85% Merlot en 15% Cabernet Franc. Houtrijping 18 maanden in nieuw eiken.
Diep aromatisch. Aardbeien, kalk en zilt. Sterk mineraal. Chique hout, mooi gedoseerd. Energiek. Verticaal. Precieze grip.

Château La Dominique
Aardbeien, bramen, kersen en bloemen. Genereus. Gepolijst. Goede balans.

Château La Gaffelière
58% Merlot en 42% Cabernet Franc. 14% alcohol.
Schoon en puur. Heel precies en verfijnd. Aardbeien en bloemen. Goede frisheid.

Château Larcis Ducasse
86% Merlot en 14% Cabernet Franc. 14,5% alcohol. 43 hl/ha.
Romig. Melkchocolade. Aardbeien. Drop, pure cacao, roze peper en wilde kruiden. Substantieel.

Château Lassègue
Geconcentreerd en rijk. Heel zacht en gepolijst. Rijpe kersen, aardbeien, bramen en bessen. Veel fruit. Melkchocolade en iets drop. Goede frisheid van begin tot eind. Modern

Château Laroque
Stevig voor de jaargang. Goede structuur en goede frisheid. Bramen, bessen. Iets ziltig. Mooi bloemige afdronk. Lengte en balans.

Château Laroze
Prettig en gul. Aardbeien en florale tonen (rozen). Goede frisheid.

Château Mangot
Verleidelijk. Sappig. Aardbeien en bramen. Specerijen, aarde en koffie. Substantieel. Goede grip, maar ook zacht. Lengte.

Château Moulin-Saint-Georges
Eigendom van de familie Vauthier (Ausone).
Oogst op 21 en 22 september voor Merlot. Oogst op 29 september voor Cabernet Franc.
85% Merlot en 15% Cabernet Sauvignon. 18 maanden rijping in nieuw eikenhout.
Energiek en verkoelend. Goede vulling. Aardbeien en uitgesproken minerale tonen. Chique houtgebruik. Uitstekende wijn.

Château Pavie
Oogst tussen 18 september en 15 oktober. 32,76 hl/ha.
51% Merlot, 32% Cabernet Franc en 17% Cabernet Sauvignon. 14,25% alcohol. Houtrijping in 72% nieuw eiken.
Geparfumeerd. Kersen, aardbeien en bramen. Florale tonen. Iets kalkige ondertoon. Goede zuren. Substantieel. Duidelijke houttoets.

Arômes de Pavie
Oogst van 20 september tot 23 september. 33,97 hl/ha.
50% Merlot en 50% Cabernet Franc. 14,51% alcohol. Houtrijping in 50% nieuw eiken.
Zeer aromatisch. Veel florale tonen. Rijp fruit, potloodslijpsel. Zacht met goede zuren. Duidelijke houtopvoeding.

Château Pavie-Macquin
82% Merlot, 17% Cabernet Franc en 1% Cabernet Sauvignon. 14,5% alcohol. 48 hl/ha.
Geweldige wijn. Fantastische geur. Aardbeien en bloemen. Substantieel en energiek. Ziltig. Hout uitstekend gedoseerd. Lengte.

Château Quinault l'Enclos
67% Merlot, 17% Cabernet Sauvignon en 16% Cabernet Franc.
Zwarte bessen, bosbessen, bramen en aardbeien. Aarde en chocolade. Stoere, maar verfijnde tannine.

Château Rocheyron
Oogst van 11 tot 20 september voor Merlot. Oogst op 3 oktober voor Cabernet Franc. 35 hl/ha.
80% Merlot, 20% Cabernet Franc. 12 maanden houtrijping, 33% nieuw, 33% 1 jaar oud, 19% 2 jaar oud en 15% foudres.
Geurig. Bessen en kersen. Goede frisheid. Verkoelende tanninestructuur. Zeer precies gemaakt. Wilde kruiden. Veel spanning door de Cabernet Franc. Zachte textuur. Veel lengte. Erg goed.

Château Sansonnet
Aardbeien en kersen. Sappig. Goed gemaakt, met goede frisheid. Minerale afdronk. Kalk.

Château Troplong-Mondot
84% Merlot, 13% Cabernet Sauvignon en 3% Cabernet Franc.
Geurig en aromatisch. Diep. Aardbeien, zwarte bessen, kersen en rozen. Waanzinnige frisheid. Compleet geruisloze tanninestructuur. Zijdezacht. Iets kruidig. Ziltige toets. Zeer energiek. Heel gebalanceerd. Veel lengte.

Mondot by Troplong-Mondot
90% Merlot en 10% Cabernet Franc. Enkel in RVS en gebruikt hout opgevoed.
Geparfumeerd. Rozen, bosbessen, zoute drop, wilde kruiden, Szechuanpeper en roze peperkorrels. Energiek en verfijnd. Zacht en elegant.

Château Trotte Vieille
53% Cabernet Franc, 44% Merlot en 3% Cabernet Sauvignon. 100% nieuw eikenhout.
Complex en harmonieus. Aardbeien, florale tonen, witte peper, wilde kruiden, drop, kalk. Uitstekende zuren. Lengte.

Dame de Trotte Vieille
57% Merlot en 43% Cabernet Franc.
Goede tweede wijn. Kersenbonbons, aardbeien, drop, iets jodium. Energiek met goede frisheid.

Château Valandraud
84% Merlot, 8% Cabernet Franc en 8% Cabernet Sauvignon. 15% alcohol. 40 hl/ha.
Geconcentreerd maar niet zwaar. Goede frisheid. Blauwe bessen, pruimen en bosbessen. Kersenbonbons. Licht floraal. Goed in balans.

Clos Fourtet
87% Merlot, 7% Cabernet Franc en 6% Cabernet Sauvignon. 14% alcohol. 46 hl/ha.
Zeer energiek. Goede vulling en ook elegant. Aardbeien, kersen, drop en pure cacao. Kalkige tannine. Complex.

Saintayme / Saintem
Oogst van 27 september tot 4 oktober.
100% Merlot. 14,6% alcohol. 30% nieuw eikenhout.
Goed gemaakt. Energiek. Sappig fruit. Bramen, kersen en pruimen. Iets ziltig. Balans.