Weersomstandigheden Barolo 2018
Barolo 2018 kende bijzondere weersomstandigheden.
bron: Alessandro Masnaghetti: Barolo – MGA Vol. II: Harvests, Recent History, Rarities & Much More, 2018 + https://www.barolomga360.it/en/
Nat jaar met een zeer regenachtige meimaand
Van grote invloed op de Barolo's uit 2018 was de neerslag. 2018 was bovengemiddeld nat. Het was zelfs het natste jaar sinds 2002. Tot en met mei viel er meer regen dan gebruikelijk. De meeste regen viel in mei, waar het een uitzonderlijke 17 dagen lang regende! Deze regen zorgde (in combinatie met oplopende temperaturen) voor heftige meeldauwuitbraken. Het was door de zeer natte situatie bovendien lastig voor de wijnboeren goed in de wijngaarden te kunnen werken en de meeldauw te bestrijden. Ook de groeicyclus vertraagde in deze maand.
De zomer was vrij droog, maar door de grote hoeveelheid neerslag eerder was er bijna geen waterstress. Aan het begin van september regende het weer, waardoor de druiven enigszins opzwollen.
Warm jaar zonder uitschieters
2018 was bovengemiddeld warm, maar niet uitzonderlijk veel. Het jaar begon koud. Pas vanaf juni komt er een echte opleving in temperaturen. De temperaturen bleven tijdens de hele zomer hoog, zonder uitschieters. De eerder door de regen opgezwollen druiven hadden veelal fragiele druivenschillen, waardoor het voor wijnboeren een uitdaging was om de druiven te beschermen tegen de voortdurende zon. Bladbeheer was essentieel. In september zakten de temperaturen weer iets. Het blijft echter relatief warm met minder grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht.
De nasleep van 2017: uitdagingen voor de wijnstokken in 2018
De weersomstandigheden van 2017 hebben significante effecten gehad op de wijnstokken. Zo bracht heftige lentevorst in 2017 schade toe in grote delen van Barolo. En het was in 2017 zo droog dat er veel waterstress was, waardoor wijnstokken hun opbrengst op natuurlijke wijze beperkten. Ingesteld op deze waterstress, gaven de wijnstokken in 2018 juist een extra harde tegenreactie: toen het bleef regenen in mei, gingen de wijnstokken zo hard produceren met hoge opbrengsten en minder smaakconcentratie tot gevolg. Terwijl deze wijnstokken overmatig groeiden, stokte paradoxaal genoeg de bloei in sommige wijnstokken, waardoor deze zich niet verder tot druif ontwikkelden.
Opvallend was ook dat juist de wijngaarden die het in 2017 moeilijk hadden en verzwakt waren, extra ontvankelijk bleken voor meeldauw in 2018.
Oogst in milde condities
Hoewel de zomer warm was, werd de door achterstand in de groeicyclus net niet geheel ingehaald. De verschillen in temperatuur tussen dag en nacht, gunstig voor de aromatische ontwikkeling van Nebbiolo, kwamen pas in de laatste week van september. Een groot deel van de oogst wordt in de eerste twee weken van oktober binnengehaald, in lijn met een klassieke oogstperiode (zelfs gemiddeld een dag later). Toen regen werd voorspeld voor 7 oktober besloot een deel van de wijnboeren hun druiven al voor die datum binnen te halen, eerder dan gepland. De regen bleef uiteindelijk uit. De oogst ging gestaag verder, op tijd voor de eerste serieuze regen van 11 oktober. Een klein deel van de wijnboeren plukt hierna hun druiven.
September was kouder dan gebruikelijk, en de nachten in het bijzonder waren koud, waardoor er een goede afwisseling tussen dag- en nachttemperaturen was. De koude nachten zijn een bepalende factor geweest in de ontwikkeling van de expressie van de druiven en het behoud van zuren.
Aromatische, drinkbare wijnen voor de kortere termijn
De regenachtige meimaand heeft een grote stempel gedrukt op de stijl van de wijnen van 2018. De druiven vulden zich in mei met water en de wijnstokken bleven bovenmatig groeien, terwijl op allerlei stokken de bloei stokte. Gecombineerd met regen in het begin van september, zijn de resulterende wijnen daardoor lichter in karakter dan in afgelopen jaren. Tegelijkertijd zorgde de zomer juist wel voor een volwaardige productie van de suikers, waardoor de alcoholpercentages hoog liggen.
In lijn met de lichtere stijl hebben veel wijnmakers kortere vergistingen toegepast en minder extractie toegepast.
Veel Barolo 2018 is aromatisch van karakter, met een delicate, elegante structuur. Kenmerkend voor veel Barolo 2018 is de opvallend zachte tannine. De zuren zijn iets lager.
De kwaliteit is wisselend in 2018 met verschillen per producent en per wijngaard. Naast het meest gangbare beeld van delicatere wijnen, zijn er ook overrijpe als onderontwikkelde wijnen. De beste wijnen hebben een vrij klassiek profiel in een lichtere stijl. De beste wijnen zijn te vinden bij producenten met een goede staat van dienst.
2018 hoort wellicht niet bij de topjaren, maar het drinkbaarheidsgehalte is wél hoog. De wijnen zijn niet de meest complexe, maar wel toegankelijk en vroeg drinkbaar. Het bewaarpotentieel is minder lang als in topjaren, maar goede wijnen hebben zeker baat bij rijping en kunnen voor de midden-termijn bewaard worden.