Wijnproducenten over Barolo 2016

Onze wijnproducenten zijn louter positief over oogstjaar 2016. We delen een aantal highlights.

Wijnen met uitstekende balans

“Het is een groots jaar met veel complexiteit en structuur, zeker voor de lange termijn. De wijn hebben frisheid en goede zuren." - het team van Luigi Pira

“Uitstekende balans, groot scala aan aroma's en een hele goede structuur." - Walter Anselma van Schiavenza

“Oogstjaar 2016 is uniek in z'n soort, omdat complexiteit en elegantie worden gecombineerd. De wijnen bieden zachte, gulle tannines en hebben een ongelofelijke frisheid door uitstekende zuren." - Giacomo Conterno van Aldo Conterno

“2016 is een buitengewoon oogstjaar voor Barolo. Door de weersomstandigheden, de kwaliteit van het fruit en de resulterende wijnen, kunnen we nu zeggen dat 2016 vrijwel perfect was. De 2016 Barolo's combineren de frisheid en lengte van een klassiek oogstjaar met het volume, sap en complexiteit van een rijk/warm oogstjaar. De aroma's geven het typische rode fruit dat Nebbiolo zo onderscheidend maakt, en de wijn heeft energie, structuur, met uitstekende tannines en heel goede zuren." Simone Fiorino van Bruna Grimaldi

Waarom 2016 een perfect jaar is voor terroirexpressie van de cru's

“Deze vintage laat het echte karakter van het terroir zien, omdat de weersomstandigheden heel klassiek waren voor een perfecte groei van Nebbiolo: niet te heet, niet te droog, niet te koud, niet te nat.” - Alfio Cavallotto van Cavallotto

“2016 is een uitzonderlijk oogstjaar, met een grote puurheid van de druivensoort. Late oogsten geven meer karakter en complexiteit aan de wijn.” - Paolo Manzone

“De expressie van cru-terroirs is vaak minder duidelijk in hete jaren. De verschillende expressies van de verschillende dorpen en wijngaarden wordt op een geweldige manier verteld met de 2016-Barolo’s.” - Walter Anselma van Schiavenza

“Het verloop van de seizoenen zorgde voor een langzamere ontwikkeling in de wijngaarden dan in recente, warmere oogstjaren. Daardoor komen alle onderscheidende elementen nu tot uiting.” - Giacomo Conterno van Aldo Conterno

 “2016 is een mooie jaargang, eerder klassiek met strakke en directe wijnen.” - Roberto Conterno van Giacomo Conterno

2016: gemakkelijk oogstjaar in wijngaard en kelder

“Er was dit jaar een perfect evenwicht tussen vochtigheid en warmte– een makkelijk oogstjaar zowel in de wijngaard als in de kelder – we konden werken met grote tevredenheid.” - Paolo Manzone

“2016 was een heel klassiek jaar. Het regende in de lente, maar zonder problemen in de groeicyclus. In de kelder waren er ook geen problemen met de fermentatie of inweking. De hoeveelheid appelzuur was laag: een belangrijke indicatie van rijpheid.” - Walter Anselma van Schiavenza

“Vrijwel een ziektevrij oogstjaar.” - Simone Fiorino van Bruna Grimaldi

“Het was zeker geen moeilijk oogstjaar, typisch voor 2016 is een niet overdreven warme zomer, maar wel heel droog.” - Roberto Conterno van Giacomo Conterno

“2016 was uitdagend vanwege het werk in de wijngaarden na de hagelbui: het was noodzakelijk om de beste druiven te selecteren en de beschadigde druiven niet te gebruiken. Het kostte tijd, maar gelukkig gebeurde het niet direct voor de oogst.” - Alfio Cavallotto van Cavallotto

Soms langere inwekingen

“De inweking was langer, omdat de druiven perfect gezond waren. De rijping was even lang als in andere jaren.” - Paolo Manzone

“De rijping van 2016 in de kelder was redelijk gebruikelijk, al hebben we iets kleinere vaten gebruikt dan normaal. De gemiddelde vatinhoud die we voor Barolo Bricco Boschis gebruiken is 80 hl en deze keer was dat 60 hl." - Alfio Cavallotto van Cavallotto 

“De afgelopen 8-10 jaar plukken we eerder voor een lager alcoholpercentage en meer zuren. Dat was ook het geval in 2016.” - het team van Luigi Pira

“Oogstjaar 2016 kende een lange groeicyclus met een oogst van de Nebbiolo-druiven halverwege tot laat in oktober. Een verlengd groeiseizoen past het best bij Nebbiolo, want zo verkrijgt Nebbiolo z’n complexiteit en fenolische rijpheid. Alleen in de beste oogstjaren kun je laat plukken, omdat je wel extra complexitieit behaalt zonder concessies te doen op zuren en de smaak.” - Simone Fiorino van Bruna Grimaldi

Groot ouderingspotentieel

“Omdat het een heel klassiek oogstjaar is, hebben we iets meer tijd nodig voor de rijping. Daarom brengen we Barolo Riserva Vignolo 2016 en Barolo Riserva Bricco Boschis Vigna San Giuseppe 2016 later uit. 2016 zal het karakter van Vignolo en San Giuseppe op z’n best tonen.” - Alfio Cavallotto van Cavallotto

“Het is een oogstjaar met een groot potentieel, met veel balans en nu al een plezierige drinkbaarheid.” - het team van Luigi Pira

“Persoonlijk drink ik Barolo graag rond de leeftijd van 10-15 jaar, maar ik denk dat het met dit oogstjaar makkelijk meer kan zijn.” - Giacomo Conterno van Aldo Conterno

“Barolo 2016 is rijk en geconcentreerd met elegantie en finesse. Deze wijnen hebben een ontzettend lang leven voor zich, gezien de structuur en grote concentratie. Ze hebben waarschijnlijk een langer potentieel dan 2010. Ze kunnen 20-25 jaar of langer mee!” - Simone Fiorino van Bruna Grimaldi

“Zoals alle andere Barolo-jaargangen zeker geen probleem om de wijnen na 50 à 60 jaar (op zijn minst) nog in perfecte staat te vinden.” - Roberto Conterno van Giacomo Conterno