Schiavenza
Gastronomie en gastvrijheid in Serralunga d'Alba
Kenmerkend:
- Verschillende cru’s in Serralunga d’Alba.
- Prachtig ingericht restaurant dat ook topwijnen van andere wijnhuizen schenkt.
- Zeer klein wijnhuis met internationale erkenning.
Rijke geschiedenis
Cascina Schiavenza kent een rijke geschiedenis. Voorheen was het eigendom van de Opera Pia Barolo, de stichting waarmee Juliette Colbert opkwam voor de minder bedeelden in de samenleving. De naam Schiavenza komt van de Italiaanse benaming voor pachters omdat de stukken land voorheen gepacht werden.
In 1956 komt Cascina Schiavenza in handen van Vittorio en Ugo Alessandria. Inmiddels is het huis in handen van de tweede generatie: Enrica en Maura Alessandria. Hun echtgenoten, Luciano Pia en Walter Anselma, zorgen voor het dagelijkse reilen en zeilen in de wijngaarden en wijnkelders.
Wijngaarden in verschillende cru's in Serralunga d'Alba
Schiavenza heeft wijngaarden in de cru’s Prapò, Broglio en Cerretta. Alle drie liggen ze op de oostelijke flank van Serralunga d’Alba. Hoewel niet als dusdanig gecertificeerd, werkt Schiavenza praktisch volgens biologische en biologisch-dynamische methodes. Er worden geen pesticides gebruikt, alles gebeurt op een zo milieuvriendelijk mogelijke manier. Oogsten wordt aan de hand van de maanstand gedaan. De wijnen worden zo natuurlijk mogelijk gemaakt. Zo begint de vergisting met de van nature aanwezige gisten. De wijnen vergisten in cement en rijpen in grote vaten van Slavonisch eikenhout. Het is een traditionele benadering waarbij de druif voorop staat. Omdat alle Barolo’s op precies dezelfde manier worden gemaakt, is elk verschil in de wijnen dus volledig toe te schrijven aan de verschillende terroirs van de cru’s.
Trattoria Schiavenza
Naast wijn maken zorgt Schiavenza ook voor geweldig eten. In hun Trattoria Schiavenza, in het hart van Serralunga d’Alba, wordt heerlijk gekookt. Het smaakvol ingerichte restaurant biedt een fraai uitzicht over de heuvels rond het dorpje. Naast goed eten worden in het restaurant eigen wijnen én topwijnen van andere wijnhuizen geschonken.