Paolo Manzone
5-sterrenservice in Serralunga d'Alba
Kenmerkend:
- Sinds 1999 gerenoveerd tot succesvolle agriturismo met een 9+ op booking.com.
- Moderne kijk op wijn maken.
- Karakteristieke stijl Barolo Serralunga d’Alba, met herkenbare aardse en kruidige tonen.
Eigen wijnhuis én agriturismo sinds 1999
Paolo Manzone werkte vroeger als wijnmaker bij het grote Giordano, maar zijn wens was altijd om zelf wijnen te produceren van eigen wijngaarden. Inmiddels is dat gelukt en bezit hij eigen wijngaarden, waar hij met moderne visie wijn van maakt.
In 1999 richten Paolo en Luisella Manzone het agriturismo Cascina Meriame op, vernoemd naar de cru Meriame waarop het agriturismo en de bijbehorende wijngaarden liggen. Het agriturismo is in die tijd in handen van de ouders van Luisella en duidelijk aan opknappen toe. Ze renoveren het compleet en bouwen een nieuw wijnhuis. Het wijngaardareaal omvat ruim tien hectare aan wijngaarden.
Door de relatief kleine productie is Paolo in staat om zelf 100% controle te hebben op iedere stap in het proces: van de druif tot aan de verkoop van zijn wijnen. In totaal maakt Paolo 100.000 flessen, waarvan 90% uiteindelijk wordt geëxporteerd.
Goed onderhouden wijngaarden in de cru Meriame
Paolo Manzone gebruikt voor zijn Barolo’s alleen druiven uit de cru Meriame, dat gelegen is in een prachtig natuurlijk amfitheater. Paolo Manzone’s wijngaarden in Meriame zijn zeer goed onderhouden en heeft meer dan 70 jaar oude wijnstokken. Er komen jaarlijks slechts 7.000-8.000 flessen van beschikbaar. Het rendement is slechts 30 hl/hectare.
Herkenbare Barolo's
Manzone maakt zeer herkenbare Barolo’s. Bij voorkeur gebruikt hij niet veel hout en probeert het hout zoveel mogelijk ondersteunend te laten zijn aan de karakteristieke eigenschappen van Nebbiolo. De wijnen rijpen gedeeltelijk in Franse eikenhouten vaten van 350 liter, waarvan 60% nieuw eiken is. Het andere gedeelte rijpt in grote 3000-liter-vaten van Slavonisch eikenhout. Het resultaat is een vrij moderne stijl die goed past bij de toegankelijke, wat aardse stijl van de cru Meriame.
Arneis, Barbera, Dolcetto en Langhe Nebbiolo
Naast wijngaarden in de cru Meriame bezit Paolo Manzone ook wijngaarden net iets ten oosten van de Barolo DOCG, in het dorp Sinio, net iets ten oosten van de Barolo DOCG. In deze wijngaarden staan Arneis, Dolcetto, Barbera en Nebbiolo aangeplant. Paolo Manzone maakt er moderne, fruitgerichte wijnen mee.