Weersomstandigheden Barolo 2017
Barolo 2017 kende bijzondere weersomstandigheden.
bron: Alessandro Masnaghetti: Barolo – MGA Vol. II: Harvests, Recent History, Rarities & Much More, 2018
Warm jaar zonder extreme temperaturen
Januari en februari waren iets kouder dan gemiddeld, maar het groeiseizoen begon eerder dan gebruikelijk met een warme maand maart. Doordat de knoppen al verder ontwikkeld waren in april, waren deze kwetsbaar voor vorst tussen 19-22 april, vooral in de lagere wijngaarden. Van mei tot eind augustus bleef het voortdurend warm. 2017 was één van de warmste van de afgelopen tien jaren, maar de temperaturen waren niet extreem (zoals bijvoorbeeld in 2015). In september veranderde het weer en was de temperatuur juist lager dan gebruikelijk.
Weinig regen
Het hele jaar door viel er veel minder regen dan in de voorgaande tien jaren. Met ruime afstand kan 2017 het droogste jaar van het afgelopen decennium worden genoemd. Enkel in februari was het iets natter dan gebruikelijk. De zomer was zeer droog. In augustus viel er zelfs geen enkele regen. Tijdens de eerste twee dagen van september viel er een heel klein beetje belangrijke regen.
2017 wordt getekend door droogte
De combinatie van warmte en weinig neerslag zorgde ervoor dat droogte een maatgevende factor werd in 2017. Dit leidde tot waterstress in diverse wijngaarden, met name de lager gelegen wijngaarden en de op het zuiden gerichte percelen. In watervasthoudende bodems (met meer klei) konden wijnstokken, met name de oudere, putten uit waterreserves van regen uit de lente.
Vroege oogst met koude nachten
Het kleine beetje regen dat tijdens de eerste twee dagen van september was allesbepalend voor de oogstperiode. De neerslag zorgde voor vocht en verkoeling. Hierdoor konden de Nebbiolo-druiven zich herstellen. De rijping werd vertraagd en daarmee ook de oogst. De eerste wijnboeren begonnen al met oogsten vanaf 11 september. De meeste wijnboeren oogstten hun druiven in de laatste week van september. De gemiddelde oogstdatum, 25 september is (samen met 2003) de vroegste ooit.
September was kouder dan gebruikelijk, en de nachten in het bijzonder waren koud, waardoor er een goede afwisseling tussen dag- en nachttemperaturen was. De koude nachten zijn een bepalende factor geweest in de ontwikkeling van de expressie van de druiven en het behoud van zuren.
Tegen alle verwachtingen in vrij klassieke wijnen
De droogte en vroege oogst vormden al snel de twee belangrijkste ingrediënten voor de eerste oordelen in de pers. Maar deze eerste geluiden bleken ongenuanceerd, want de uiteindelijke wijnen tarten elke verwachting van een dergelijk droog, warm jaar. Barolo 2017 lijkt veel minder op eerdere warme jaren (zoals 2003). Dat heeft onder andere te maken met het uitblijven van extreme temperaturen in de zomer en de koele (nachten in) september. Bovendien is de kennis en kunde bij wijnboeren na meerdere, warme jaren groot. Wijnboeren weten hoe ze om moeten gaan met warme en droge oogstjaren. Door bladbeheer en voorzichtigere vinificatie zijn de 2017-wijnen veel gebalanceerder dan dat ze tien jaar geleden waren gemaakt.
Barolo 2017 heeft een medium intensiteit met een krachtige tanninestructuur. De zuren zijn niet per sé hoog, maar de pH is laag, waardoor de wijnen een opvallende frisheid hebben. Het fruit is goed rijp, en nergens gekookt of overrijp. Het fruit neigt vooral naar rood fruit. De wijnen zijn opvallend aromatisch in de neus, maar kunnen nog strak overkomen in de mond door de tanninestructuur. In tegenstelling tot wat van warme jaren wordt verwacht, komt het individuele terroir goed door in 2017: de wijnen hebben een ‘sense of place’.
Hoewel veel wijnen vers op de markt in eerste instantie nog toegankelijk overkomen, is de verwachting dat de wijnen vanwege hun krachtige tannine snel 'op slot gaan' en de eerste jaren gesloten zullen overkomen. De structuur en concentratie van de wijnen is echter dusdanig goed dat de wijnen zich daarna fraai kunnen openbaren. De wijnen hebben een voor Barolo gebruikelijk ouderingspotentieel.
De gemeenten Monforte d’Alba, Castiglione Falletto en Serralunga d’Alba horen bij de winnaars van 2017. Gemeentes met meer zand in de bodem, zoals La Morra en Barolo, laten wisselendere resultaten zien.