Wijnproducenten over Barolo 2018

We vroegen onze wijnproducenten naar hun ervaringen tijdens het groeiseizoen van 2018 en de wijnen die ze maakten.

De regen, de meeldauw en extra werk in de wijngaarden

"In de lente was er veel regen met lagere temperaturen dan gemiddeld. Dit zorgde voor meer werk in de wijngaarden, want de wijnstokken moesten beschermd worden tegen ziektes als meeldauw." - Alfio Cavallotto van Cavallotto

"We moesten veelvuldig door de wijngaard gaan voorafgaand aan de oogst om de inkomende oogst schoon te houden en zodat de vochtigheid de druiven niet kon aantasten." - het team van Luigi Pira

"De overvloedige productie maakte het noodzakelijk om een strikte selectie in de wijngaard te maken. Veel kwam dus aan op de kundigheid van de wijnbouwers om dit goed te kunnen beheren. … Vanaf juli was het seizoen stabiel waardoor een perfecte gezondheid van de druiven werd verzekerd. We hadden daardoor geen moeilijkheden in de kelder." - Giacomo Conterno van Aldo Conterno

"Regen karakteriseerde de maanden april en mei en hielpen om de waterreserves in de bodem aan te vullen. De zomer wat nat maar warm en dit vroeg om een hele zorgvuldige aanpak van de wijngaard. … Uitvoerig werk in de wijngaard was de sleutel tot een succesvolle oogst met gezonde druiven en een goede opbrengst. … We hebben gras langer laten groeien zodat het overtollig water kon opnemen. Daarnaast hebben we, zoals we al enkele jaren doen, de bladeren niet gesnoeid maar nieuwe scheuten boven het bladerdak uitgerold om de wijnstok te stimuleren zijn energie daarnaar te focussen in plaats van de groei te vernieuwen door afdekking. We hebben de groene oogst ook zo laat mogelijk pas uitgevoerd om te voorkomen dat de druiven groter zouden worden en daarmee verdund." - Martina Fiorino van Bruna Grimaldi

"In Barolo was er geen groot temperatuurverschil tussen dag en nacht in [september], maar in Gattinara wel en net dit verschil is van cruciaal belang voor de goede rijping van de druiven." - Roberto Conterno van Giacomo Conterno over het verschil tussen Gattinara (waar Roberto Conterno de wijnen van Conterno-Nervi maakt) en Barolo in 2018

Vergelijking met andere oogstjaren

"Het oogstjaar heeft gelijkenissen met 2015, maar dan met meer frisheid en fruitaroma's." - het team van Luigi Pira

"Ik denk dat dit oogstjaar heel uniek is in z'n soort en daarom kan ik niet vergeleken met een ander oogstjaar." - Giacomo Conterno van Aldo Conterno

"Oogstjaar 2018 kan vergeleken worden met 2008 omdat ze beide aan de frisse kant zijn." - Martina Fiorino van Bruna Grimaldi

"Het oogstjaar lijkt op 2008 en 2015." - Paolo Manzone

Karakter van Barolo 2018

"Nu al is het oogstjaar vrij aangenaam en het ouderingspotentieel is 10-15 jaar omdat de tannines mooi en belangrijk zijn. Naar onze mening echter is het niet een oogstjaar om te vergeten in de kelder maar om deze periode te drinken." - het team van Luigi Pira

"2018 is een oogstjaar dat wordt gekenmerkt door grote olfactorische finesse en onze wijnen zijn buitengewoon elegant. … Dit zijn Barolo's om van te genieten in de middenperiode, dus 10-15 jaar." - Giacomo Conterno van Aldo Conterno

"Het zijn wijnen van met veel elegantie en finesse, hele zijdezachte tannines en mooi puur fruit. … Een Bourgogne-achtig oogstjaar. De 2018 Barolo's hebben een vrolijk, elegant een charmant karakter, waardoor ze toegankelijk zijn in hun jeugd, maar ook het potentieel hebben om te rijpen en verbeteren." - Martina Fiorino van Bruna Grimaldi

"2018 is een jaargang getypeerd door elegantie en finesse, waardoor wijnen uit deze jaargang vlug toegankelijk zullen zijn." - Roberto Conterno van Giacomo Conterno

"Over het algemeen kunnen we 2018 een 'klassiek' jaar noemen." - Alfio Cavallotto van Cavallotto