Weersomstandigheden Barolo 2016

De sleutel tot het succes van Barolo 2016 ligt in de ideale combinatie van weersomstandigheden die het jaar kenmerkten.

Aantal mm neerslag jan-okt Barolo            Aantal dagen regen jan-okt Barolo

Hitteopbouw boven 10. gr. C. jan-okt            Gemiddelde startdatum oogst Barolo

bron: Alessandro Masnaghetti: Barolo – MGA Vol. II: Harvests, Recent History, Rarities & Much More, 2018

Genoeg warmte en geen extreme temperaturen

De lente in Barolo was mild in 2016, waardoor de eerste knoppen redelijk vroeg in de wijnstokken verschenen. Die voorsprong werd daarna vertraagd door een koudere maand mei. In de maanden erna volgde een dynamische afwisseling tussen wat warmer en wat kouder weer dan gemiddeld. Nooit waren de temperaturen extreem. Zoals te zien in de grafiek hierboven was de hitte-opbouw (de optelling van temperaturen boven de 10 graden tussen januari en oktober) gemiddeld.

Samengevat was er voldoende warmte in 2016: niet te veel, niet te weinig én zeer belangrijk: geen excessieve warmte of kou.

Geen extreme neerslag, wel genoeg waterreserves

Ook de neerslag in 2016 kende geen extremen. Er viel genoeg regen gedurende het jaar om voldoende waterreserves op te bouwen, maar het jaar is zeker niet als nat te karakteriseren.  De oogst was grotendeels vrij van neerslag, waardoor producenten veel mogelijkheden hadden om op het ideale moment te plukken. Zelfs de twee dagen met neerslag, 13 en 14 oktober, hadden geen grote gevolgen op de oogst.

Late oogst

Omdat mei en juni kouder waren dan gemiddeld werd de rijping van de druiven vertraagd. In de zomer werd die vertraging langzaam ingehaald. De druiven rijpten daardoor heel geleidelijk verder. September was iets warmer en oktober werd gekenmerkt door koude nachten. Dat was ideaal voor de druiven die hierdoor langzaam verder konden rijpen tot perfecte rijpheid. De gemiddelde oogstdatum was 12 oktober, vijf dagen later dan gemiddeld en daarmee veel later dan gebruikelijk.

Lange groeicyclus: complexe, klassieke wijnen

De lange groeicyclus betekent dat de Nebbiolo-druiven een uitzonderlijke aromatische complexiteit konden ontwikkelen. De druiven bereikten een perfecte rijpheid, zonder overmatig te rijpen, dankzij de koude nachten. De zuren bleven bovendien behouden door deze koude nachten. De tannines kregen de kans om optimaal te rijpen. Zelfs de tannines in de zaden werden rijp. Dat maakte het bovendien mogelijk voor wijnproducenten om langere inwekingen te doen. De 2016-Barolo’s zijn zeer harmonieus en als klassiek te typeren. Het ouderingspotentieel is groot. Vergelijkingen worden onder andere getrokken met 2010 en 2013, eveneens jaren met een late oogst en geen extreme hitte.

(bronvermelding)