Silvano Bolmida

Eigenzinnige wijnen uit Monforte d'Alba

Kenmerkend:

  • Zeer ambitieuze wijnmaker die voortdurend op zoek is naar verbetering.
  • Zeer lange inwekingen op de schillen (70 dagen).
  • Eigenaar van de hoogste wijngaard van Bussia.

Silvano Bolmida

Professor Bolmida

Al op jonge leeftijd maakt Silvano Bolmida wijn in de garage thuis in Bussia. Na een opleiding in Alba werkt Bolmida jarenlang als professor op de lokale wijnuniversiteit. In 1999 vindt hij weer zijn weg terug naar zijn oorspronkelijke hobby en gaat hij wijn maken op de plek van zijn ouderlijk huis. In 2003 brengt hij zijn eerste wijn uit.

De hoogste wijngaard van Bussia

Bussia hoort bij de meest gerenommeerde wijngaarden van Barolo. De wijngaarden van Silvano Bolmida in Bussia hebben veel zand in de bodems, waardoor zijn wijnen nooit te zwaar overkomen. Eén van zijn wijngaarden, Vigna dei Fantini, is zelfs de hoogste wijngaard van Bussia. Daarnaast bezit Bolmida ook wijngaarden in de cru Le Coste di Monforte.

Wijnen met een geheel eigen stijl

Silvano Bolmida is niet een wijnmaker die je makkelijk in een hokje stopt. Bolmida benut elke methode die hij juist vindt, zolang het de wijn beter maakt. Of dat nou methodes zijn die door traditionalisten of modernisten worden gebruikt maakt niet uit, het gaat om het resultaat. Het zorgt voor een geheel eigen stijl en vinificatieproces. Bolmida gebruikt zeer lange inwekingen op de schillen (70 dagen is de standaard!). De wijnen rijpen eerst in oude Franse barriques (geselecteerd op minimale houtinvloed, maar op goede micro-oxidatie) maar worden daarna verplaatst naar grote houten vaten. In de wijngaard is Bolmida al net zo experimenteel, met voortdurend fine-tunen van zaken zo divers als begroeiing en snoeien.

Silvano Bolmida

De wijnen van Silvano Bolmida

(bronvermelding)