Weersomstandigheden Barolo 2021

Barolo 2021 ontstond door een geleidelijke afwisseling van weersomstandigheden.

Aantal mm neerslag jan-okt Barolo            Aantal dagen regen jan-okt Barolo

Hitteopbouw boven 10. gr. C. jan-okt            Gemiddelde startdatum oogst Barolo

bron: Alessandro Masnaghetti: Barolo – MGA Vol. II: Harvests, Recent History, Rarities & Much More, 2018 + https://www.barolomga360.it/en/

Koude winter met veel sneeuw

De jaargang 2021 begon met een koude winter en uitzonderlijk veel sneeuwval – tegenwoordig een zeldzaamheid in de regio van Barolo. Deze smolt langzaam weg en zorgde voor ruime waterreserves in de bodem. Dat bleek later in het groeiseizoen essentieel, omdat de zomer vrijwel droog zou verlopen. De sneeuw had bovendien een zuiverende werking: plagen en insectenlarven werden sterk teruggedrongen.

Vroege start en schade door voorjaarsvorst

Eind februari steeg de temperatuur al tot boven de 20 °C, waardoor de stokken vroeg uitliepen. Toen van 7-9 april plotseling vorst intrad, waren de jonge knoppen kwetsbaar. Waar gebruikelijk vooral de lagergelegen wijngaarden in de valleien worden getroffen, werden ditmaal ook topcru’s op de heuvels van Verduno, La Morra en Barolo getroffen. De schade varieerde sterk, met in sommige wijngaarden verliezen tot 40–50%. Tegelijk werkte de vorst als natuurlijke opbrengstbeperking.

Koele maand mei, droge en stabiele zomer

Mei verliep relatief koel en vertraagde de bloei enigszins. Daarna volgde een lange, droge zomer. Hoewel nabijgelegen wijnregio’s werden getroffen door lokale hagelbuien in juni en juli, bleef Barolo grotendeels gespaard. De maanden augustus en september brachten stabiel warm weer zonder extreme hittepieken. De koele nachten zorgden voor behoud van zuren en aromatische ontwikkeling.

Ideale maand september en latere oogst

September bleek ideaal met zonnige dagen, frisse nachten en slechts beperkte regenval. Daardoor konden producenten de oogst zorgvuldig plannen. Sommigen startten al eind september, anderen wachtten tot na een kleine regenval begin oktober. Het merendeel plukte tussen 30 september en half oktober. Met een gemiddelde oogstdatum van 11 oktober is de oogst te typeren als een kleine week later dan gemiddeld.

Kleine, gezonde druiven

De geoogste druiven waren klein, geconcentreerd van dikke schillen, rijk aan polyfenolen. Dat leverde wijn op met stevige, maar rijpe tannine, frisse zuren en een hoge aromatische expressie. Veel producenten gaven aan dat de vinificatie wel extra aandacht vergde: de vergisting en inweking verliep trager dan gebruikelijk, waardoor meer zorg was om negatieve effecten af te wenden.

Conclusie: 2021 combineert kracht en elegantie

De Barolo’s van 2021 combineren kracht en rijpe tannine met frisheid en aromatische complexiteit. Het is een jaargang met grote consistentie in de hele regio, al vanaf het niveau van de reguliere (niet-cru). De stijl van 2021 is te typeren als voller en rijper dan 2019 en met meer structuur en spanning dan 2020. Daarmee combineert 2021 het beste van deze twee jaargangen. 2021 vormt een gulden middenweg tussen structuur, elegantie en toegankelijkheid.

Hoewel een aantal wijnen nu nog jeugdig en soms gesloten is, zullen ze zich in de fles harmonieus ontwikkelen. De structuur staat zeker garant voor een goed ouderingspotentieel. Tegelijkertijd maakt het rijke fruit en de aromatische openheid de wijnen ook al op relatief jonge leeftijd aantrekkelijk. 2021 bevat alle structuur, frisheid en balans die goede Barolo kenmerkt en is door zijn kracht en fruit te typeren als een relatief modern jaar.

2021 kan gerekend worden tot de beste oogstjaren sinds de eeuwwisseling en past in de lijn van jaren als 2010, 2013 en 2016. De Barolo’s uit 2021 zullen zowel liefhebbers van klassieke, gestructureerde Barolo aanspreken als liefhebbers van de meer fruitgedreven stijlen.

(bronvermelding)