De bodemsoorten van Barolo

Door de invloed van een historische zee, erosie en plaatverschuivingen zijn er veel verschillende bodems in het landschap van Barolo te vinden. Lees hier meer over het geologisch ontstaan van Barolo

Bodemkaart van Barolo

De bodemsoorten van Barolo

Bron: bewerking van: 
Alessandro Masnaghetti: Barolo – MGA Vol. I: The Barolo Great Vineyards Encyclopedia – Second Edition, 2018

De bodems van Barolo zijn, van oud naar jong, op te delen in de volgende soorten, waarbij we de belangrijkste bodems extra uitlichten:

1. Lequio-formatie

De Lequio-formatie is de meest kalkrijke bodemsoort in Barolo. Dit is de oudste bodem die je in Barolo kunt vinden en bestaat afwisselend uit zand en mergel. In de bodems zijn sporen te vinden van zee-organismen. Het zijn bodems die weinig vocht vasthouden. Op deze bodems worden krachtige, tanninerijke Barolo’s geproduceerd.

Bodem van de Lequio-formatie in de cru Badarina in Barolo   Close-up van de bodem van de Lequio-formatie in de cru Badarina in Barolo   Bodem van de Lequio-formatie in de wijngaarden van Luigi Pira in Serralunga d'Alba

Foto 1: een typische Lequio-formatie-bodem waarbij witte mergel en zandsteen elkaar afwisselen in de wijngaarden van Bruna Grimaldi in de cru Badarina (Serralunga d'Alba).
Foto 2: close-up van het witte mergel en zandsteen in de cru Badarina (Serralunga d'Alba).
Foto 3:
witte mergel/zandsteenbodem van de Lequio-formatie in de wijngaarden van Luigi Pira (Serralunga d'Alba).

2. Diano-zandsteen

Diano-zandsteenbodems zijn alleen te vinden op de hoogste toppen van de heuvelruggen. Ze zijn ontstaan door landverschuivingen onder invloed van het ‘beuken’ van de historische zee die hier lag. Het is een zanderige, poreuze bodem met veel fossiele elementen. Doordat Diano-zandsteen makkelijker erodeert geeft het rotsachtige, soms steilere hellingen. Barolo van Diano-zandsteen is robuuster, met meer body en stevige tannines. 

3. Sant’Agata-mergel

Sant'Agata-mergel is de meest voorkomende bodem in Barolo. Deze bodems zijn over lange tijd geleidelijk aan gesedimenteerd. De heuvels zijn daardoor ook glooiend en de textuur van de bodem fijner. Deze bodems bevatten veel leem en klei en zijn daardoor compacter. De dikke bodems vallen op door hun grijze kleur en kleiachtige mergel. Er zijn drie soorten Sant’Agata-mergel, van jong naar oud:

  • gelamineerd: iets meer klei, iets minder zand
  • typisch: evenwicht tussen klei, leem en zand
  • zanderig: meer zand, minder leem (door het hogere ijzergehalte zijn deze bodems beige tot licht oranjebruin.) 

Sant’Agata-mergel geeft geurige Barolo’s met fluwelen tannines en een krachtige, diepe smaak.

Bodem met Sant'Agata-mergel in de cru Bricco Ambrogio   Bodem met Sant'Agata-mergel in de cru Bricco Ambrogio

Foto 1: kleiachtige Sant'Agata-mergel in de wijngaarden van Bruna Grimaldi in de cru Bricco Ambrogio (Roddi).
Foto 2: close-up kleiachtige Sant'Agata-mergel in de wijngaarden van Bruna Grimaldi in de cru Bricco Ambrogio (Roddi).

4. La Morra-conglomeraat

Het La Morra-conglomeraat is vergelijkbaar met Diano-zandsteen, maar veel jonger van aard en ontstaan door erosie onder invloed van rivierwater.

5. Vena del Gesso-formatie

Weinig voorkomende, kalkrijke bodem in de comunes Verduno en La Morra.

6. Cassano Spinola-formatie

De Cassano Spinola-formatie is een relatief jonge bodem die voorkomt in de comunes Verduno en La Morra. Deze bodems bevatten veel klei en zijn kalkrijk met veel gips. Er zijn twee soorten bodems in de Cassano Spinola-formatie:

  • zanderig: gevormd door afzettingen van rivierwater.
  • mergelachtig: weinig zand, meer leem. 

Dit type bodem geeft zachtere tannines en verfijnd fruit.

7. Plioceen-mergel

Dit zijn de jongste bodems van Barolo. Deze mergelbodems lijken enigszins op de bodems in Roero, ten noorden van Barolo.

8. Alluviale bodems door afzetting van rivieren en gletsjers

Naast alle bovengenoemde bodems zijn er nog de bodems direct rond de rivieren. Voor kwalitatieve wijnbouw zijn deze bodems niet interessant genoeg. Nebbiolo van deze bodems is eenvoudig van aard.

Bodems van Barolo: in één handig overzicht

afkorting naam tijdperk leeftijd (miljoen jaar) pH % zand % leem % klei % actieve kalk waterabsorberend vermogen vruchtbaarheid
FL Lequio-formatie Serravallien 10-12 8,2 25 52 23 12 medium medium
AD Diano-zandsteen Tortonisch 10 8 52 32 16 8 laag medium
MSAs Sant'Agata-mergel (zanderig) Tortonisch 10 8 29 46 25 10 medium medium
MSAt Sant'Agata-mergel (typisch) Tortonisch 8-10 8,1 15 60 25 11 hoog medium
MSAl Sant'Agata-mergel (gelamineerd) vroeg-Messinien - Tortonisch 6,3-8 8,1 10 60 30 11 hoog hoog
CLM La Morra-conglomeraat Messinien 6,3 7,9 50 35 15 8 laag medium
VG Vena del Gesso-formatie Messinien 5,4-6,2 8 15 58 27 9 hoog medium
FCSm Cassano Spinola-formatie (mergelachtig) Messinien 5,3-5,4 8 18 53 29 10 hoog hoog
FCSs Cassano Spinola-formatie (zanderig) Messinien 5,3-5,4 7,6 42 38 20 5 laag laag
MP Plioceen-mergel Zanclien 5,2 8 30 45 25 10 hoog medium


Bron: 
Alessandro Masnaghetti: Barolo – MGA Vol. I: The Barolo Great Vineyards Encyclopedia – Second Edition, 2018 

(bronvermelding)