Arione

  • Barolo DOCG
  • Comune: Serralunga d'Alba
  • Oppervlakte (ha) (aangeplante deel): 5,72 ha (70%)
  • Ligging: zuid/zuidwest
  • Hoogte: 340-430 m
  • Bodems: Lequio-formatie
 
Arione

Arione: zuidelijkste cru van Serralunga d'Alba

Net voordat de bergrug in de comune Serralunga d’Alba weer afdaalt, ligt in het zuidelijkste punt van de comune de cru Arione, naast de cru Francia. De helling maakt hier een draai naar het zuiden.

Bodem, ligging en karakter van de wijnen

De bodem van de cru Arione lijkt sterk op die van Francia. Net als in Francia behoort de bodem tot de Lequio-formatie met veel kalksteen, al is de bodemtextuur van Arione jonger en daardoor ietsje fijner. Toch is Arione een hele andere cru als Francia en dat komt doordat de wijngaarden van Arione vol op het zuiden en zuidwesten liggen (terwijl Francia meer naar het westen ligt). Door de zuidelijke ligging zijn wijnen uit Arione een stuk krachtiger en gewichtiger dan de elegantere wijnen uit Francia. De wijngaarden van Arione liggen met hun 340-430 meter vrij hoog. De wijnen hebben daardoor naast hun kracht ook finesse.

If Francia is elegance, Arione is power.” - Monica Larner, Italië-correspondent voor Robert Parker's The Wine Advocate

Arione

2015: Giacomo Conterno koopt wijngaarden in Arione

Arione heeft al decennia lang, sinds de jaren ‘70, een grote reputatie. Sinds 2015 zijn alle ogen opnieuw gericht op Arione als Roberto Conterno van Giacomo Conterno het overgrote deel van de wijngaarden in Arione koopt. Giacomo Conterno is al de enige bezitter van de naastgelegen cru Francia, waarmee Giacomo Conterno zijn beroemde Barolo Francia en Barolo Riserva Monfortino maakt.

Bestemd voor de beroemde Barolo Riserva Monfortino

In sommige jaren maakt Giacomo Conterno de inmiddels iconische Barolo Riserva Monfortino. De Monfortino Riserva is een begrip voor Barolo. De eerste Monfortino Riserva die het wijnhuis in 1920 maakte was een nieuw soort Barolo. Waar Barolo daarvoor vaak een lichte, vroeg drinkbare wijn was, zo maakte Giacomo Conterno voor het eerst een Barolo met een ongekende smaakdiepte, gemaakt om zeer lang te kunnen ouderen. Het is de blauwdruk voor Barolo zoals we die tegenwoordig kennen.

De Monfortino werd in eerste instantie gemaakt van ingekochte druiven en na de aankoop van de cru Francia in 1974 met de beste druiven uit Francia. Welke wijnstokken worden uitgekozen verschilt per jaar. Sinds de aankoop van de cru Arione in 2015 worden ook druiven uit die cru aangemerkt voor Monfortino. De eerste resultaten daarvan moeten nog worden afgewacht, want er is nog geen Monfortino met een aandeel Arione-druiven op de markt gebracht.

Waar bij de Barolo Francia de vergistingstemperatuur wel wordt gereguleerd, wordt deze bij de Monfortino niet gereguleerd. Bovendien krijgt de Monfortino een langere inweking en wordt deze pas na zeven jaar op de markt gebracht.

Wijnen uit de cru Arione

Neem contact op met uw accountmanager.

(bronvermelding)