Cavallotto
De nobele wijngaarden van Castiglione Falletto
Kenmerkend:
- Unieke bodemsamenstelling: combinatie van Diano-zandsteen en Sant’Agata-mergel.
- Traditionele wijnen uit Castiglione Falletto.
- Samenwerking met de universiteit van Turijn om duurzaam en waar mogelijk biologisch te werken.
Traditionele producent in Castiglione Falleto
In het hart van de Barolo DOCG, in het plaatsje Castiglione Falletto, liggen de unieke cru-wijngaarden van Cavallotto. Cavallotto behoort tot de oudste producenten van Barolo, met een traditionele, op terroir toegespitste stijl van wijn maken. De verschillende terroirs van de cru’s Bricco Boschis (en de daarin gelegen single vineyard San Giuseppe) en Vignolo komen op fantastische wijze tot uiting in hun wijnen.
Rijke historie
Het plaatsje Castiglione Falletto is doorspekt met wijnhistorie. Het plaatsje is vernoemd naar de markies en markiezin van Barolo, Carlo Tancredi Falletti en Julia (Giulia) Falletti. De Franse Julia ontmoette Carlo Tancredi in 1807 in Parijs en vertrok mee naar Piemonte. Ze was goed bevriend met een oenoloog uit de Champagnestreek, genaamd Louis Oudart, met wie ze vaak filosofeerde over wijn en wijn maken. Uiteindelijk kocht ze 23 hectare aan wijngaarden op een heuvel genaamd Monte della Guardia, aangeplant met Nebbiolo. Deze heuvel gaat tegenwoordig door het leven als de cru Bricco Boschis, vernoemd naar Giuseppe Boschis, die de wijngaarden van de markiezin overnam. Exact hier werd de basis gelegd voor de Barolo zoals we die nu kennen: de wijngaard wordt ingericht volgens de in Frankrijk succesvolle methoden voor wijnbouw.
In 1928 wordt het wijnhuis bezit van Giacomo Cavallotto en zijn kleinkinderen. In 1948 komt de eerste Barolo van Cavallotto op de markt. In 1967, in de periode dat de cru’s voor het eerst in kaart worden gebracht, komt Cavallotto met de eerste Cavallotto Barolo Bricco Boschis op de markt. In 1970 komt het huis zelfs met de eerste Barolo van één uniek perceel: de Barolo Bricco Boschis Riserva Vigna San Giuseppe. Vanaf 1980 wordt daar ook nog de classificatie DOCG aan toegevoegd, wanneer Barolo de hoogste herkomstclassificatie krijgt. Het is de periode dat de scepter wordt overgedragen aan de huidige generatie Cavallotto’s, namelijk Alfio, Giuseppe en Laura Cavallotto.
Vanaf de 2016-oogst biologisch gecertificeerd
In samenwerking met de universiteit van Turijn werkt Cavallotto al jaren duurzaam en waar mogelijk ook biologisch. Dit werk heeft zich vanaf de 2016-oogst ook vertaald in een biologische certificatie.
Langhe Nebbiolo en Barbera
Naast Barolo’s maakt Cavallotto ook andere wijnen van topniveau. Met druiven uit de wijngaard Vigna del Cuculo (die in de cru Bricco Boschis ligt) maakt Cavallotto een waanzinnige Barbera d’Alba Superiore.
Van jongere wijnstokken uit de cru’s Bricco Boschis, Vignolo, Codana en Pernanno maakt Cavallotto tenslotte ook de Langhe Nebbiolo. De wijn is een uitstekend alternatief voor Barolo, want gemaakt met dezelfde precisie die de Barolo’s van Cavallotto kenmerkt.